r9a12 header def

Πώς μπορούν τα ελαστικά να βελτιώσουν τη χιλιομετρική απόδοση και την οικονομία καυσίμου;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Η γνώση για τη σχέση μεταξύ των ελαστικών-και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την απόσταση που διανύετε με γεμάτο ρεζερβουάρ, ευνοώντας όχι μόνο το πορτοφόλι σας αλλά και το περιβάλλον. Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την οικονομία καυσίμου, εστιάζοντας στους κωδικούς ελαστικών  και ενεργειακής αποτελεσματικότηας: Πώς ερμηνεύεται η ετικέτα και τι σημαίνει πραγματικά ο πίνακας ενεργειακής αποτελεσματικότητας του ελαστικού.

Τι είναι η οικονομία καυσίμου;

Ο υπολογισμός της απόστασης που μπορεί να διανύσει το αυτοκίνητό σας με γεμάτο ρεζερβουάρ δεν είναι τόσο απλός όσο μπορεί να φαίνεται. Δύο οχήματα μπορεί να ξεκινήσουν με την ίδια ποσότητα καυσίμου και να διανύσουν την ίδια απόσταση, αλλά η ποσότητα καυσίμου που θα έχουν καταναλώσει μέχρι την άφιξή τους μπορεί να διαφέρει σημαντικά λόγω διαφόρων παραγόντων. Το μέγεθος αυτό εκφράζεται ποσοτικά σε l/100 χμ. Όσο μικρότερη η αναλογία l/100km, τόσο αποδοτικότερο το όχημα.
Η απόσταση που μπορεί να διανύσει το αυτοκίνητό σας δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή l/100km που διαθέτει, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως το στιλ οδήγησης, τα ελαστικά και το οδόστρωμα. Γι’ αυτό συχνά χρησιμοποιούμε τη φράση «οικονομία καυσίμου» για να περιγράψουμε πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί η χρήση του καυσίμου από τον κινητήρα.

Πώς να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου: Κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των οχημάτων

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πότε και γιατί καταναλώνουν τα αυτοκίνητα, ώστε να μάθετε πώς να βελτιώσετε την οικονομία καυσίμου. Κατά γενικά κανόνα, όσο μεγαλύτερο και βαρύτερο είναι ένα αυτοκίνητο τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει. Γιατί; 

Οφείλεται εν μέρει στην αντίσταση κύλισης των ελαστικών. Η ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει το αυτοκίνητό σας όταν είναι τελείως σταματημένο σε επίπεδη επιφάνεια οφείλεται αποκλειστικά στην αντίσταση κύλισης των ελαστικών. Όσο βαρύτερο είναι το αυτοκίνητο τόσο περισσότερη ώθηση θα χρειαστεί, άρα και περισσότερη ενέργεια. Όμως, αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης, θα χρειαστεί μικρότερη ώθηση.
Άρα μια απλή λύση για την εξοικονόμηση καυσίμου είναι η επιλογή ενός μικρότερου και ελαφρύτερου οχήματος. Ή να φροντίζετε να φορτώνετε στο αυτοκίνητο τα απολύτως απαραίτητα!

Πώς να βελτιώσετε την οικονομία καυσίμου του αυτοκινήτου σας

Σαφώς, η αλλαγή οχήματος δεν αποτελεί λύση για όλους. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να συμβιβάζονται με το μέγεθος του αυτοκινήτου, για παράδειγμα άνθρωποι που έχουν μεγάλη οικογένεια ή πρέπει να μεταφέρουν μεγάλο εξοπλισμό. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση με γεμάτο ρεζερβουάρ με τις παρακάτω συμβουλές βελτίωσης της αναλογίας l/100km.

•    Πίεση ελαστικών
Ένας σημαντικός παράγοντας που πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους για τη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου είναι η επιλογή των ελαστικών και η πίεσή τους. Ελαστικά που δεν διαθέτουν τα σωστά επίπεδα πίεσης μπορεί να προκαλέσουν άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Άρα, να θυμάστε να ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας, για βέλτιστες επιδόσεις. Είναι επίσης σημαντικό για την ασφάλειά σας.

•    Συντήρηση
Με την τακτική συντήρηση του οχήματός σας διασφαλίζετε ότι όλα τα μέρη του λειτουργούν σωστά και ομαλά, βελτιστοποιώντας την κίνηση του καυσίμου εντός του οχήματος και αποφεύγοντας την άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Για παράδειγμα, η διασφάλιση ότι ο κινητήρας σας είναι σωστά ρυθμισμένος ή η επισκευή ενός ελαττωματικού αισθητήρα οξυγόνου μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στη χιλιομετρική απόδοση.

•    Ελαφρύνετε το αυτοκίνητο
Για να εξοικονομήσετε καύσιμο, φροντίστε να μην επιβαρύνετε το αυτοκίνητο με περιττές αποσκευές, οι οποίες ασκούν περισσότερη πίεση στα ελαστικά και απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να υπερνικήσουν την αντίσταση κύλισης. Ελέγξτε το πορτμπαγκάζ: Η εργαλειοθήκη που μεταφέρετε μαζί σας περιστασιακά όταν πηγαίνετε στο σπίτι των γονιών σας είναι ένα παράδειγμα του τι δεν χρειάζεται να παραμένει καθημερινά στο αυτοκίνητο.

•    Μειώστε την οπισθέλκουσα
Στις μέρες μας τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα με καμπύλες αεροδυναμικές γραμμές που βοηθούν το όχημα να κινείται ομαλά διαμέσου του αέρα. Όσο μεγαλύτερη η μείωση της αντίστασης του αέρα (οπισθέλκουσας), τόσο μεγαλύτερη η εξοικονόμηση καυσίμου. Άρα, αν έχετε τοποθετήσει μπαγκαζιέρα οροφής ή βάση ποδηλάτου, σκεφτείτε να την αφαιρέσετε μέχρι να τη χρειαστείτε.

•    Σχεδιάστε από πριν το ταξίδι σας 
Ένας τρόπος για να βελτιώσετε την οικονομία καυσίμου πριν ακόμα ενεργοποιήσετε τον κινητήρα, είναι να σχεδιάσετε το ταξίδι σας με GPS ή κάποια εφαρμογή στο κινητό, ώστε να αποφύγετε την κίνηση και να ακολουθήσετε τη βέλτιστη διαδρομή. Όσο περισσότερο καταφέρετε να αποφύγετε το απότομο φρενάρισμα, το σταμάτημα και το ξεκίνημα και όσο περισσότερο διατηρήσετε τον κινητήρα σας σε λειτουργία, τόσο λιγότερα λίτρα καυσίμου θα καταναλώσετε.

•    Κλιματισμός
Η θέρμανση και η ψύξη του αυτοκινήτου καταναλώνουν ενέργεια. Άρα πριν δυναμώσετε λίγο ακόμα τη θέρμανση, σκεφτείτε μήπως θα ήταν το ίδιο βολικό να φορέσετε ένα ελαφρύ πουλοβεράκι. Το ίδιο ισχύει και για τα θερμαινόμενα καθίσματα, την αντίσταση για το ξεθάμπωμα και άλλες συσκευές υψηλής κατανάλωσης καυσίμου. Οικονομία στη θέρμανση σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου.

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Ποια είναι τα καλύτερα ελαστικά ως προς την κατανάλωση καυσίμου; 

Σήμερα υπάρχει ένα ελαστικό που ξεχωρίζει στην κατηγορία του για τη χαμηλή αντίσταση κύλισής του: το ελααστικό MICHELIN e.PRIMACY. Με την καινοτόμο τεχνολογία του, το ελαστικό αυτό είναι οικονομικό (προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση σε l/100km) αλλά και πιο βιώσιμο.

Ο Cyrille Roget, Διευθυντής Επικοινωνίας για την Επιστήμη και την Καινοτομία της Michelin, εξηγεί ότι η απώλεια ενέργειας μέσω των ελαστικών —η αντίσταση κύλισης για την οποία μάθαμε παραπάνω— μπορεί να αποτελεί το 20% της κατανάλωσης καυσίμου στα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. «Τα σωστά ελαστικά μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα. Με τα νέα ελαστικά MICHELIN e.PRIMACYπου διαθέτουν τη χαμηλότερη αντίσταση κύλισης στην κατηγορία τους*, οι πελάτες μπορούν να εξοικονομήσουν καύσιμο. «Ειδικότερα, σύμφωνα με πιστοποιημένες δοκιμές, με τη χαμηλή αντίσταση κύλισης των ελαστικών MICHELIN e.PRIMACY, οι οδηγοίεξοικονομούν  περίπου 0,21 λίτρα καυσίμου100 χιλιόμετρα και περίπου 80 € κατά τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου»*.

Χάρη σε αυτή την ενεργειακή αποδοτικότητα, τα ελαστικά MICHELIN e.PRIMACY βρίσκονται στην κατηγορία Α με βάση την ετικέτα σήμανσης ελαστικών της ΕΕ.

Πώς θα αξιοποιήσετε  τις κατηγορίες ενεργειακής αποτελεσματικότας της ΕΕ για τα ελαστικά προκειμένου να εξοικονομήσετε καύσιμο; 

Η νέα έκδοση της ετικέτας ελαστικών της ΕΕ στην οποία παρουσιάζεται η ενεργειακή αποτελεσματικότηα, των ελαστικών από το Α έως το Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε την πρώτη πρωτοβουλία για τη σήμανση των ελαστικών το 2012. Σε αυτή περιλαμβάνονται ορισμένες πληροφορίες για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ελαστικά, με τη μορφή συμβουλών για την εξοικονόμηση καυσίμου των αυτοκινήτων.

Η υφιστάμενη ετικέτα σήμανσης (επικαιροποιήθηκε τον Μάιο του 2021) συμμορφώνεται με την τελευταία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή σήμανση και περιλαμβάνει μια κλίμακα Συμβουλές εξοικονόμησης καυσίμου από το Α έως το Ε (προσδιορισμένη μέσω αντλίας καυσίμου), όπου η κατηγορία Α είναι η υψηλότερη και η Ε η χαμηλότερη όσον αφορά την απόδοση. Η επιλογή «ενεργειακά αποδοτικών ελαστικών» κατηγορίας Α μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας. 

Στην ετικέτα των ελαστικών θα βρείτε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

-    Κλίμακα πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα από το A έως E. 
-    Εικονόγραμμα μεγάφωνου που συμβολίζει τη στάθμη του εκπεμπόμενου θορύβου του ελαστικού σε ντεσιμπέλ (dB).
-    Σε ορισμένες ετικέτες υποδεικνύεται εάν το ελαστικό είναι σχεδιασμένο για πάγο ή/και ακραίες συνθήκες χιονιού.
-    Οι ετικέτες διαθέτουν έναν κωδικό QR τον οποίο μπορεί να σαρώσει ο καταναλωτής ώστε να έχει γρήγορη πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για το ελαστικό.

Συμβουλές οδήγησης: Τρόποι για να κάνετε το αυτοκίνητό σας πιο ενεργειακά αποδοτικό όταν οδηγείτε

Συμβουλές εξοικονόμησης καυσίμου για τις εξορμήσεις σας! Είτε πρόκειται για μια γρήγορη εξωτερική δουλειά είτε για ένα μεγάλο ταξίδι, υπάρχουν ορισμένες οδηγικές τεχνικές που είναι βασικές για τη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου.

Γενικά, όσο πιο ομαλά οδηγείτε τόσο περισσότερα χιλιόμετρα θα αποδόσει το καύσιμό σας. Αυτός ο τύπος οδήγησης ονομάζεται οικολογική οδήγηση, επειδή είναι φιλικός τόσο προς το πορτοφόλι σας (οικονομία) όσο και προς το περιβάλλον, καθώς μειώνει την εκπομπή CO2 ανά χιλιόμετρο. 

Διατηρώντας το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση, επιλέγοντας τα σωστά ελαστικά και υιοθετώντας συνήθειες οικολογικής οδήγησης, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου, να περιορίσετε την εκπομπή CO2 και να αυξήσετε τη χιλιομετρική απόδοση του οχήματός σας!

Άλλα σχετικά άρθρα

Πηγή φωτογραφίας:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / European Commission

Legal mentions

* Κατά τη χρήση, το MICHELIN e·Primacy παρουσιάζει αντίσταση κύλισης 1,5kg/t, κατά μέσο όρο, πιο χαμηλή από τους ανταγωνιστές του, που ισοδυναμεί με έως και 80€ στην εξοικονόμηση καυσίμων. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με μείωση των εκπομπών C02 που φτάνει τα 174kg. Τα λειτουργικά κόστη υπολογίζονται από το μέσο όρο των δεδομένων για νέα ελαστικά  και την τεχνητή φθορά/λείανση των ελαστικών μέχρι τα 2 χιλ., ώστε να ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις σε πραγματικό χρόνο -Όλα τα οικονομικά οφέλη υπολογίζονται με βάση τα 35.000χλμ και την τιμή του καυσίμου στα 1,46€/λίτρο(https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 weighted on the top 10 countries for motor vehicle movements on national and foreign territory - https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Η τρέχουσα τιμή  καυσίμου κι η εξοικονόμηση του κόστους, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την οδηγική συμπεριφορά, το όχημα και την πίεση των ελαστικών.

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο