Στόχος της πράσινης οδήγησης είναι η μείωση των εκπομπών

Πώς μπορει η οικολογική οδήγηση να συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμου;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Στις μέρες μας, παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις τεχνικές «οικολογικής οδήγησης» ή «πράσινης οδήγησης». Εδώ αναλύουμε την έννοια της οικολογικής οδήγησης και τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες οδηγικές συμπεριφορές μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν το περιβάλλον αλλά και να εξοικονομήσουν σας χρήματα από τα καύσιμα

Τι είναι η  οικολογική οδήγηση;

Ο όρος «οικολογική» στη φράση οικολογική οδήγηση διέπεται από δύο αρχές. Πρώτον, την οικολογία: η οδήγηση, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές στις μέρες μας. Δεύτερον, την οικονομία: η εξοικονόμηση καυσίμου έχει θετικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι του οδηγού. Συνεπώς, οι όροι οικολογική οδήγηση, ή «πράσινη οδήγηση» είναι ένα σύνολο τεχνικών οδήγησης που έχουν στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση των εκπομπών και της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Και, εάν οδηγείτε ηλεκτρικό όχημα, θα συμβάλλει επίσης στην αύξηση αυτονομίας της μπαταρίας!

Ποιες τεχνικές οδήγησης μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση καυσίμου;

Παρακάτω θα βρείτε 9 συμβουλές οικολογικής οδήγησης για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την εξοικονόμηση χρημάτων.

1. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας

Τα ελαστικά σε υποπίεση αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου, επηρεάζοντας συγχρόνως τον έλεγχο του οχήματος από τον οδηγό. Από την άλλη, τα ελαστικά σε υπερπίεση μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου αλλά αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος και μειώνουν τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Η ένδειξη για τα κατάλληλα επίπεδα πίεσης βρίσκεται συνήθως στο εγχειρίδιο συντήρησης, στο ντουλαπάκι συνοδηγού, στην πόρτα ή στη θυρίδα του ρεζερβουάρ καυσίμου.

2. Επιλέξτε τα σωστά ελαστικά

Τα  ελαστικά «ενεργειακής αποτελεσματικότητας», σχεδιασμένα να για προσφέρουν χαμηλή αντίσταση κύλισης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας. Υπάρχει ένα σύστημα σημάνσεων που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τα αποδοτικότερα ελαστικά: αναζητήστε το εικονόγραμμα «αντλίας βενζίνης» στην ετικέτα και επιλέξτε ελαστικά με την υψηλότερη διαθέσιμη βαθμολογία. 

3. Προλήψη: επιβραδύνετε, μη φρενάρετε

Αποφεύγετε, για παράδειγμα, να επιταχύνετε όταν πλησιάζετε σε φανάρια και στη συνέχεια να φρενάρετε απότομα. Αντ’ αυτού, υπολογίστε την απόσταση από πριν αφήνοντας αρκετή, ώστε το αυτοκίνητο να επιβραδύνει ομαλά την κατάλληλη στιγμή.

4. Αποφεύγετε τη νευρική οδήγηση

Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, αλλά το συνεχές σταμάτημα και ξεκίνημα επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση καυσίμου. Όταν οδηγείτε στην πόλη, ένας από τους τρόπους να εξασφαλίσετε καλύτερη αναλογία l/100km (λίτρων καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα) είναι να χαλαρώσετε! Δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς κολλητά με το μπροστινό σας αυτοκίνητο. Ευτυχώς στις μέρες μας πολλά οχήματα είναι εξοπλισμένα με λειτουργίες οδήγησης σε αστικό περιβάλλον σχεδιασμένες να μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η κατανάλωση καυσίμου σε συνθήκες μεγάλης κίνησης μπορεί να πλέον να μειωθεί χάρη στις λειτουργίες οδήγησης σε αστικό περιβάλλον

5. Αποφεύγετε τις απότομες επιταχύνσεις

Όσο ταχύτερη είναι η μεταβολή της ταχύτητας ενός αντικειμένου, τόσο μεγαλύτερη δύναμη απαιτείται. Συνεπώς, για μια ξαφνική αύξηση ταχύτητας θα χρειαστεί επιπλέον ενέργεια, γεγονός που θα επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου.

6. Τηρείτε τα όρια ταχύτητας

Τα όρια ταχύτητας των αυτοκινήτων θεσπίζονται όχι μόνο για λόγους ασφαλείας αλλά και για να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων. 

7. Διακρίνετε τα χαρακτηριστικά του δρόμου

Η οδήγηση χωρίς το πάτημα του γκαζιού μπορεί να αποτελέσει έναν καλό τρόπο βελτίωσης της αναλογίας l/100km. Αν, για παράδειγμα, πλησιάζετε σε κατηφόρα αφήστε το αυτοκίνητό σας να κινηθεί μόνο του και τη βαρύτητα να επιτελέσει τον ρόλο της. Αν αμέσως μετά ακολουθεί ανηφόρα, αρχίστε να επιταχύνετε μόλις πλησιάσετε στο τέλος της κατηφόρας. Και το σύστημα cruise control; Είναι χρήσιμο στους αυτοκινητόδρομους, αλλά καλύτερα να το απενεργοποιείτε σε περιοχές με ανηφορική κλίση.

8. Μην αφήνετε τον κινητήρα σε λειτουργία

Για το καλό τόσο του πορτοφολιού σας όσο και του περιβάλλοντος, αποφεύγετε να αφήνετε το αυτοκίνητο σε λειτουργία, αν δεν χρειάζεται. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η στάση για ένα τηλεφώνημα, η αναμονή για να παραλάβετε τα παιδιά σας ή ακόμη και η ακινητοποίηση σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

9. Χρησιμοποιείτε συνετά τον κλιματισμό

Η περιττή χρήση οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και σε υψηλότερες εκπομπές CO₂ στην ατμόσφαιρα. Όταν κινείστε με χαμηλή ταχύτητα, προτιμήστε τον εξαερισμό ή κατεβάστε τα παράθυρα.

Πράσινη οδήγηση: συμβουλές ειδικών που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε καύσιμο

Ο Cyrille Roget, Διευθυντής Τεχνικής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της Michelin, παραθέτει μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα για πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμο με τις τεχνικές οικολογικής οδήγησης. 

«Να επιταχύνετε ομαλά, χρησιμοποιώντας την ισχύ του αυτοκινήτου, για παράδειγμα, κατά την εκκίνηση», εξηγεί. «Δεν χρειάζεται να γκαζώνετε αμέσως.» Το ίδιο ισχύει και για την ταχύτητα: «Να τηρείτε τα όρια ταχύτητας των αυτοκινητοδρόμων, ώστε να εξοικονομείτε καύσιμο. Δεν είναι απαραίτητο να επιταχύνετε στην ανηφόρα, μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο να επιβραδύνει λίγο στις ανηφόρες.»

Για τις αστικές περιοχές, ο Cyrille αναφέρει: «Μπαίνουμε στον πειρασμό να παραμένουμε κοντά στο μπροστινό όχημα. Σε ορισμένες πόλεις, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν νευρικό στυλ οδήγησης. Αλλά είναι σημαντικό να οδηγούμε με το δικό μας ρυθμό και να προβλέπουμε τι θα ακολουθήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η αποφυγή των απότομων επιταχύνσεων είναι πολύ βασική για την οικολογική οδήγηση

Αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εξοικονόμησης καυσίμου και μέγιστης αξιοποίησης της αναλογίας l/100km των ελαστικών σας! Ο Cyrille εξηγεί ότι μεγάλο μέρος της «σπατάλης» ενέργειας (του καυσίμου που δεν χρησιμοποιείται για να κινηθούν οι τροχοί του αυτοκινήτου) οφείλεται στην αντίσταση κύλισης. «Η απώλεια αυτή μπορεί να φτάνει έως και το 20%, με άλλα λόγια να αντιστοιχεί σε ένα γεμάτο ρεζερβουάρ στα πέντε. Κι αν σκεφτούμε την ποσότητα καυσίμου με την οποία γεμίζουμε τα αυτοκίνητα μέσα σε ένα χρόνο, καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για σημαντικό ποσοστό».

Η λύση για τη μείωση της αντίστασης κύλισης (χωρίς απώλεια πρόσφυσης) βρίσκεται στην επιλογή των σωστών ελαστικών. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα νέα ελαστικά MICHELIN e.PRIMACY. Είναι ειδικά σχεδιασμένα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της οικολογικής οδήγησης, βοηθώντας τους οδηγούς να εξοικονομούν καύσιμο χάρη στην εξαιρετικά χαμηλή αντίσταση κύλισης(1).

Με την καλύτερη αντίσταση κύλισης σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κορυφαίων ανταγωνιστών(1), τα MICHELIN e.PRIMACY. προσφέρουν 0,21 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και περίπου 80€ σε όλη τη διάρκεια ζωής του ελαστικού(2,3). Για ένα ηλεκτρικό όχημα, η αυτονομία εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά περίπου 7% σε σύγκριση με άλλα ελαστικά της κατηγορίας του – δηλαδή 30 επιπλέον χιλιόμετρα, για ένα όχημα με αυτονομία 400 χιλιομέτρων(4).

Πώς μπορούν οι οδηγοί να βοηθήσουν το περιβάλλον; 

Οι κατασκευαστές ελαστικών κάνουν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση του αντίκτυπου των οχημάτων στο περιβάλλον μέσω καινοτομιών, όπως τα ελαστικά MICHELIN e.PRIMACY tyre ή MICHELIN PILOT SPORT EV tyre. Όμως, και οι οδηγοί έχουν να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο. Όπως είδαμε, η οικολογική οδήγηση δεν αποτελεί μόνο έναν τρόπο να εξοικονομήσουμε καύσιμο και χρήματα, και να αυξήσουμε την ασφάλεια στο δρόμο. Η πράσινη οδήγηση αποτελεί θεμελιώδη τρόπο σκέψης εάν θέλουμε να πορευτούμε, ενωμένοι, προς ένα πιο πράσινο μέλλον.

Πηγή φωτογραφίας:

Halbergman / Getty
Zero Creatives / Getty
Karin & Uwe Annas / Adobe Stock
Kiyoshi Hijiki / Getty

Νομικές Επισημάνσεις

(1) Το ελαστικό MICHELIN e·Primacy ορίζεται ως ένα από τα καλοκαιρινά ελαστικά Premium όπως οι μάρκες CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP και τα οποία δεν έχουν σχεδιαστεί για πρώτη τοποθέτηση (δηλαδή δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους κατασκευαστές αυτοκινήτου),αλλά  αφορούν ελαστικά αντικατάστασης.
Δοκιμές αντίστασης κύλισης  που διεξάγονται σε μηχάνημα από την Applus Idiada, κατόπιν αιτήματος της Michelin, τον Ιούνιο (σε νέα) & τον Αύγουστο (τεχνητή φθορά/λείανση των ελαστικών μέχρι τα 2 χιλ.) 2020, σε διαστάσεις 205/55 R16 91V,  όπου συνέκριναν το  MICHELIN e·PRIMACY (5,58kg/t & 5,13kg/t) με τα MICHELIN PRIMACY 4 (7,74kg/t & 6,25kg/t), BRIDGESTONE TURANZA T005 (7,17kg/t & 5,81kg/t) , CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (6,39kg/t & 5,49kg/t) , CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (8,93kg/t & 6,94kg/t) , DUNLOP BLURESPONSE (7,97kg/t & 5,54kg/t) , GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (7,01kg/t & 5,38kg/t) , PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (6,96kg/t & 6,30kg/t), PIRELLI CINTURATO P7 (8,79kg/t & 6,97kg/t).

(2) Αν είναι καινούριο, το MICHELIN e•Primacy παρουσιάζει αντίσταση κύλισης 2kg/t, κατά μέσο όρο, πιο χαμηλή από τους ανταγωνιστές του, το οποίο ισοδυναμεί σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμων έως 0,21l/100km, το οποίο ισοδυναμεί σε μείωση των εκπομπών του C02 έως και 5g για ένα VW Golf 7 1.5 TSI ή ισοδυναμεί με έως και 7% περισσότερη αυτονομία για ένα VW e.Golf. 
Κατά τη χρήση, το MICHELIN e·Primacy παρουσιάζει αντίσταση κύλισης 1,5kg/t, κατά μέσο όρο, πιο χαμηλή από τους ανταγωνιστές του, που ισοδυναμεί με έως και 80€ στην εξοικονόμηση καυσίμων. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με μείωση των εκπομπών C02 που φτάνει τα 174kg. Τα λειτουργικά κόστη υπολογίζονται από το μέσο όρο των δεδομένων για νέα ελαστικά  και την τεχνητή φθορά/λείανση των ελαστικών μέχρι τα 2 χιλ., ώστε να ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις σε πραγματικό χρόνο -Όλα τα οικονομικά οφέλη υπολογίζονται με βάση τα 35.000χλμ και την τιμή του καυσίμου στα 1,46€/λίτρο(https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 weighted on the top 10 countries for motor vehicle movements on national and foreign territory - https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Η τρέχουσα τιμή  καυσίμου κι η εξοικονόμηση του κόστους, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την οδηγική συμπεριφορά, το όχημα και την πίεση των ελαστικών.

(3) Αυξημένη αυτονομία μπαταρίας ηλεκτρικού οχήματος  και μείωση εκπομπών  CO2 -  Αν είναι καινούριο, το MICHELIN e·Primacy παρουσιάζει αντίσταση κύλισης 2kg/t, κατά μέσο όρο, πιο χαμηλή από τους ανταγωνιστές του, το οποίο ισοδυναμεί σε μειωμένη κατανάλωση καυσίμων έως 0,21l/100km, το οποίο ισοδυναμεί σε μείωση των εκπομπών του C02 έως και 5g για ένα VW Golf 7 1.5 TSI ή ισοδυναμεί με έως και 7%  περισσότερη  αυτονομία για ένα VW e.Golf.

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο