liv img mich primacy4plusdry 20210922 v06 newbackplate

Ανακύκλωση ελαστικών αυτοκινήτων

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει με τα παλιά ελαστικά σας κάθε φορά που τα αλλάζετε; Παρακάτω θα σας αποκαλύψουμε τι συμβαίνει πίσω από την ανακύκλωση των ελαστικών αυτοκινήτων και με ποιον τρόπο προσπαθεί η Michelin να συμβάλλει στην ανακύκλωσή τους για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων της.

Μπορούν να ανακυκλωθούν τα ελαστικά αυτοκινήτων;

Είτε οδηγείτε σε καθημερινή βάση ή πραγματοποιείτε μεγάλα ταξίδια σε επαρχιακό δρόμο τα Σαββατοκύριακα, έπειτα από αρκετό χρόνο στο δρόμο, τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας αρχίζουν κάποια στιγμή να εμφανίζουν σημάδια φθοράς. Μόλις το βάθος πέλματος των ελαστικών σας φτάσει στα 1,6mm, πρέπει να τα αντικαταστήσετε για να διασφαλίσετε τη μέγιστη οδηγική ασφάλεια και να παραμείνετε εντός του πλαισίου που ορίζει η νομοθεσία.

Ορισμένες φορές ίσως χρειαστεί να τα αλλάξετε νωρίτερα λόγω ζημιάς, τρυπημάτων... Αυτή η απόσυρση ελαστικών αυτοκινήτων οδηγεί σε περίπου 30 εκατομμύρια τόνους ελαστικών [1] που αντικαθίστανται και πιθανώς πετιούνται κάθε χρόνο, παγκοσμίως!
 
Και αν σας λέγαμε ότι τα ελαστικά αυτοκινήτων μπορούν να ανακυκλωθούν; Η βιομηχανία των ελαστικών αποτελεί στην πραγματικότητα έναν από τους πιο προηγμένους κλάδους στη διαχείριση προϊόντων στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Επί του παρόντος, γίνεται αποκομιδή ενός ποσοστού 88% [2] περίπου των ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους, με την πλειονότητα των οποίων να ανακτάται, κάτι που είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το 14% των πλαστικών συσκευασιών [2] επαναχρησιμοποιείται σε άλλη μορφή μέσω της ανακύκλωσης. 

Πριν από το στάδιο της ανακύκλωσης ελαστικών, η Michelin λαμβάνει μέτρα σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής των προϊόντων της, ώστε να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της.

Η ανάλυση του κύκλου ζωής

Από τι κατασκευάζονται τα ελαστικά αυτοκινήτων; 

Αν και μπορεί να φαίνονται απλά, στην πραγματικότητα τα ελαστικά αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα από περισσότερα από 200 διαφορετικά υλικά. Περιλαμβάνουν φυσική και συνθετική γόμα , αιθάλη και οξείδιο του πυριτίου, ενισχυτικές προσμίξεις, ατσάλι και ενισχυτικά από χάλυβα και υφάσματα, καθώς επίσης χημικούς παράγοντες.

Ποια είναι η δομή ενός ελαστικού αυτοκινήτων;

Τα περισσότερα ελαστικά αυτοκινήτων αποτελούνται από διαφορετικές στρώσεις, γεγονός το οποίο προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στη διαδικασία ανακύκλωσης των ελαστικών και στο έργο των κατασκευαστών, όπως η Michelin, που προσπαθούν να αναπτύξουν καινοτόμες νέες μεθόδους και τεχνολογίες, προκειμένου να διευκολύνουν την επαναχρησιμοποίηση όλων των διαφορετικών στοιχείων. Αυτές οι στρώσεις των ελαστικών αυτοκινήτων συνήθως ενσωματώνουν συνθετική γόμα, νήματα υφασμάτινων ινών, μεταλλικά νήματα, ...

microsoftteams image 10

Πώς λειτουργεί η ανακύκλωση ελαστικών αυτοκινήτων;

Η διαδικασία ανακύκλωσης ελαστικών αρχίζει συχνά από το μεταπωλητή, όταν φέρνετε το αυτοκίνητό σας για αντικατάσταση των παλιών, φθαρμένων ελαστικών σας. 

Μπορείτε επίσης να πάτε τα ελαστικά σας σε μια μονάδα ανακύκλωσης ελαστικών ή σε κέντρα ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ελαστικών που μπορείτε να πάτε, ενώ μπορεί επίσης να υπάρξει χρέωση, ανάλογα με την πολιτική της κάθε χώρας.

Η Michelin συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη του κλάδου ανακύκλωσης ελαστικών, συμμετέχοντας σε συστήματα συλλογής ελαστικών σε πλήθος χωρών ανά τον κόσμο.

Ο όμιλος Michelin επενδύει στην ανακύκλωση ελαστικών αναπτύσσοντας καινοτόμες και πρωτοποριακές τεχνολογίες σε σύμπραξη με τους συνεργάτες της, ώστε να μετατρέπει τα φθαρμένα ελαστικά ή απόβλητα σε αναγεννημένες πρώτες ύλες.

Enviro: Τεχνολογία πυρόλυσης που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών όπως αιθάλη, λάδια και αέριο.
Lehigh : Τεχνολογία η οποία επιτρέπει την ανακύκλωση γόμας ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής της, σε µικροµετροποιηµένα προϊόντα από γόμα.
• Η Michelin συντονίζει ή συμβάλλει σε ερευνητικά προγράμματα όπως το BlackCycle, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας,  ανατροφοδοτώντας τα προϊόντα ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους ως δευτερεύουσες πρώτες ύλες (με 7 βιομηχανικούς εταίρους, 5 ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς (RTO) και μία σύμπραξη καινοτομίας που εκτείνεται σε 5 χώρες).

End-of-life recycling solution

Ανακύκλωση ελαστικών κοντά σας 

Επικοινωνήστε με τις κατά τόπους υπηρεσίες για να ενημερωθείτε εκτενώς για την ανακύκλωση ελαστικών κοντά σας. Ορισμένες χώρες διαθέτουν διαδικτυακές βάσεις δεδομένων στις οποίες μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο κέντρο ανακύκλωσης που προσφέρει μονάδες απόρριψης ελαστικών αυτοκινήτων. 

Χρειάζεστε νέα ελαστικά; Βρείτε ένα μεταπωλητή κοντά σας:

banner dealer locator

Βρείτε μεταπωλητές ελαστικών κοντά σας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Αυτοκίνητο
  • Αυτοκίνητο
  • Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση

Γιατί έχει σημασία η ανακύκλωση ελαστικών αυτοκινήτων; 

Η ανακύκλωση ελαστικών αυτοκινήτων, αποτελεί έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε, ώστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κύκλου ζωής ενός ελαστικού, από την κατασκευή  μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής του.

Η Michelin χρησιμοποιεί αρχές οικολογικού σχεδιασμού με στόχο τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ελαστικών της σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής τους, από την προμήθεια των πρώτων υλών και την παραγωγή έως τα στάδια χρήσης και ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης προσέγγισής της, η Michelin λαμβάνει μέτρα εντός του κλάδου, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενα μέρη και συνεργάτες της στη βιομηχανία για την προώθηση της ανακύκλωσης ελαστικών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί αδιάκοπα να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων της. Μέχρι το έτος 2050, στοχεύει να έχει ελαστικά κατασκευασμένα από 100% βιώσιμα υλικά, βελτιώνοντας παράλληλα την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των ελαστικών κατά 10% το 2030, σε σύγκριση με το 2020.
 
Η μείωση των επιπτώσεών της δε σταματά μόνο εκεί – η Michelin βελτιστοποιεί επίσης τη διαχείριση Logistics, σχεδιάζει ελαστικά τα οποία μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων και ενέργειας, όπως το ελαστικό MICHELIN e.PRIMACY, ενώ συνεργάζεται επίσης με άλλους κατασκευαστές για ανάπτυξη νέων και καινοτόμων διαδικασιών ανακύκλωσης που θα βοηθήσουν στη μετατροπή των αποβλήτων σε πρώτες ύλες.


Αυτή η προσέγγιση κυκλικής οικονομίας χαρακτηρίζεται από την προσέγγιση 4R της Michelin: Reduce (μείωση), Reuse (επαναχρησιμοποίηση), Recycle (ανακύκλωση) και Renew (ανανέωση).

Η προσέγγιση 4R της Michelin

Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση και συμβάλλοντας στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τα ελαστικά στο τέλος του κύκλου ζωής τους, η Michelin στοχεύει στο να αναπτύξει τον τομέα της ανακύκλωσης ελαστικών ανά την υφήλιο. Στη Χιλή, για παράδειγμα, η Michelin κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο ανακύκλωσης ελαστικών, όπου θα προσφέρεται μια ολοκληρωμένη διαδικασία, δηλαδή συλλογή παλαιών ελαστικών και επαναχρησιμοποίηση αναγεννημένων υλικών. 
 
Ανακαλύψτε περισσότερα για τη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας του Ομίλου, η οποία στοχεύει στο να καταστήσει τη Michelin μία από τις πλέον καινοτόμες, υπεύθυνες και υψηλών επιδόσεων εταιρείες παγκοσμίως σε όλες τις αρμοδιότητές της: Οικονομικές, Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές, στο michelin.com.

ΠΗΓΕΣ

[1] Πηγή: Έρευνα Deloitte – TIP 2019 – 45 χώρες
[2] «Παγκόσμια διαχείριση ELT – Ένα παγκόσμιο επίπεδο γνώσεων σχετικά με τους κανονισμούς, τα συστήματα διαχείρισης,
τις επιπτώσεις ανάκτησης και τις τεχνολογίες», WBCSD & Tire Industry Project

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο