img mich crossclimate2 wet compositing 20210323 nj

Τοποθέτηση ελαστικών στο αυτοκίνητό σας

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Από την αγορά νέων ελαστικών για το αυτοκίνητό σας μέχρι το ατυχές περιστατικό ενός τρυπήματος (και, κατά συνέπεια, του σκασμένου ελαστικού), θα υπάρξουν ορισμένες φορές που θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το συνεργείο για την τοποθέτηση νέων ελαστικών στους τροχούς.

Αν και τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ελαστικών στο σπίτι, είναι ευκολότερο, ασφαλέστερο και πολύ ταχύτερο να αναλάβει τη διαδικασία ένας επαγγελματίας. Για την τοποθέτηση νέων ελαστικών συνιστάται να απευθυνθείτε σε συνεργείο με μηχανικούς που ειδικεύονται στην τοποθέτηση ελαστικών, κυρίως διότι από τυχόν λανθασμένη τοποθέτηση των ελαστικών είναι πιθανό να προκληθούν ζημιές και δυσκολίες στην οδήγηση.

Εδώ θα εξετάσουμε τη διαδικασία αλλαγής ελαστικών στο συνεργείο, ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τη διαδικασία αλλαγής των ελαστικών μέσα από τα βήματα που ακολουθούνται.

Ποια είναι η διαδικασία αλλαγής των ελαστικών

Βήμα 1: Αφαίρεση των ελαστικών

Μόλις φτάσετε στο συνεργείο, ο μηχανικός μπορεί να ξεκινήσει να τοποθετεί τα ελαστικά. Αρχικά, θα ανυψώσει το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ένα υδραυλικό ανυψωτικό μηχάνημα ώστε και οι τέσσερις τροχοί να βρίσκονται στον αέρα.

Βήμα 2: Αφαίρεση των παξιμαδιών των τροχών

Έπειτα θα ξεβιδώσει τα παξιμάδια των τροχών. Τα παξιμάδια βρίσκονται ακριβώς κάτω από το καπάκι πλήμνης. Είναι συνήθως στρογγυλά ή εξαγωνικά και ξεβιδώνονται ασκώντας τους πίεση και πιέζοντάς τα αριστερόστροφα. 

Βήμα 3: Αντικατάσταση των ελαστικών

Μετά την ανακούφιση της πίεσης με το ξεβίδωμα και την αφαίρεση του ένθετου της βαλβίδας, το παλιό ή τα παλιά ελαστικά μπορούν να απομακρυνθούν από τη ζάντα του τροχού. Για την εργασία αυτή, ο μηχανικός πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο που ονομάζεται ξεμονταριστής, το οποίο θα τον βοηθήσει να τα αφαιρέσει χωρίς να προκαλέσει φθορά στον τροχό ή σε άλλα μέρη. 

Βήμα 4: Τοποθέτηση νέων ελαστικών

Μετά την αφαίρεση των παλιών ελαστικών, ο μηχανικός θα πρέπει να ελέγξει την κατάσταση της ζάντας και να εξετάσει εάν είναι σκουριασμένη ή/και φθαρμένη. Μόλις ολοκληρώσει τους ελέγχους, θα τοποθετήσει ένα νέο ελαστικό με πλάτος κατάλληλο για το μέγεθος της ζάντας του τροχού. Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ελαστικών με ή χωρίς σαμπρέλα. Κατασκευάζονται με πολύ παρόμοιο τρόπο και η κύρια διαφορά τους είναι ότι τα ελαστικά χωρίς σαμπρέλα δεν διαθέτουν τον εσωτερικό αεροθάλαμο που συγκρατεί τον πεπιεσμένο αέρα. Αντί αυτού, η ζάντα και το ελαστικό σχηματίζουν ένα δοχείο συγκράτησης του αέρα.

Αφού επιλέξετε μεταξύ των ελαστικών με και χωρίς σαμπρέλα (τα ελαστικά χωρίς σαμπρέλα είναι τα συνηθέστερα), πριν την τοποθέτηση του νέου ελαστικού ο μηχανικός θα ελέγξει εάν τα σχέδια του πέλματος είναι στραμμένα προς τη σωστή κατεύθυνση και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τον τεντωτήρα ελαστικών για τα τοποθετήσει στον τροχό. Στη συνέχεια το ελαστικό ή τα ελαστικά φουσκώνονται έως τη σωστή πίεση, με ένα μακρύ λάστιχο.

Βήμα 5: Τελικοί έλεγχοι

Ο μηχανικός θα ελέγξει τα παλιά ελαστικά για να διαπιστώσει εάν φέρουν σημάδια ανομοιόμορφης φθοράς στο μοτίβο του πέλματος, καθώς η λανθασμένη ευθυγράμμιση ή η έλλειψη ζυγοστάθμισης των τροχών μπορεί να προκαλέσει πρόωρη φθορά του πέλματος. Αν διαπιστώσει κάτι τέτοιο, ο μηχανικός μπορεί να μεταβάλει τη γεωμετρία των αξόνων του αυτοκινήτου ώστε να διορθώσει τη θέση ή την ισορροπία μεταξύ των τροχών και να διασφαλίσει ότι το σωστό βάρος κατανέμεται ισομερώς.

Βήμα 6: Επαναφορά του αυτοκινήτου στο έδαφος

Πριν από τη στερέωση των νέων ελαστικών και των ζαντών στο αυτοκίνητο, ο μηχανικός θα βεβαιωθεί ότι τα ελαστικά είναι σωστά τοποθετημένα. Εάν τα ελαστικά σας διαθέτουν κατευθυντικό πέλμα, πρέπει να τοποθετηθούν στη σωστή κατεύθυνση για να διασφαλιστεί ότι θα αποδίδουν πλήρως. Αν έχουν τοποθετηθεί σωστά, το βέλος που υπάρχει στο πλευρό του ελαστικού πρέπει να δείχνει προς την κατεύθυνση περιστροφής.

Αφού τοποθετηθούν τα ελαστικά στο αυτοκίνητο, τα παξιμάδια των τροχών βιδώνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους με το χέρι, έπειτα το αυτοκίνητο επαναφέρεται στο έδαφος και τα παξιμάδια βιδώνονται πλήρως με ένα επαγγελματικό εργαλείο που ονομάζεται δυναμόκλειδο. Μετά από αυτό, είστε πλέον έτοιμοι να αρχίσετε και πάλι τις διαδρομές σας! 

map search desktop

Βρείτε μεταπωλητές ελαστικών κοντά σας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Αυτοκίνητο
  • Αυτοκίνητο
  • Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση

Συχνές ερωτήσεις:

Πόσο κοστίζει η τοποθέτηση ελαστικών;

Η τιμή τοποθέτησης νέων ελαστικών ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία σας, τις διαστάσεις των ελαστικών και τις απαιτήσεις, εάν, για παράδειγμα, θέλετε να τοποθετήσετε πολλά ελαστικά ή να αντικαταστήσετε μόνο ένα μετά από σκάσιμο. Μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με το εάν τα ελαστικά θα αγοραστούν και θα τοποθετηθούν από το ίδιο κατάστημα ή εάν θα αγοραστούν ξεχωριστά. 

Πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να αλλάξετε μόνοι σαςτο ελαστικό;

Από τις λακκούβες του ανώμαλου οδοστρώματος μέχρι το πάτημα ενός καρφιού, η ακινητοποίηση λόγω σκασμένου ελαστικού είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένη εμπειρία την οποία όλοι οι οδηγοί βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αν και είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε επαγγελματία για την αλλαγή των ελαστικών σας, εάν έχετε ακινητοποιηθεί μπορείτε να τοποθετήσετε μόνοι σας μια ρεζέρβα ή να χρησιμοποιήσετε ένα σφραγιστικό σπρέι για ελαστικά αυτοκινήτου και στη συνέχεια να επισκεφθείτε ένα συνεργείο όπου θα ελέγξουν ή θα αντικαταστήσουν το ελαστικό σας.

Ανάλογα με τις γνώσεις που έχετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα σκασμένο ελαστικό με τη ρεζέρβα σε λιγότερο από 30 λεπτά, αλλά μη βιαστείτε και προχωρήστε σε κάθε βήμα με ασφάλεια. Να θυμάστε ότι οι εργασίες στο όχημά σας πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο σε ασφαλή και επιτρεπόμενη τοποθεσία και ότι το όχημα και ο γρύλος πρέπει να βρίσκονται σε σταθερό έδαφος, να έχουν τοποθετηθεί σφήνες στους τροχούς, να είναι τραβηγμένο το χειρόφρενο και να έχει επιλεγεί ταχύτητα (ή η θέση στάθμευσης στα αυτόματα) ώστε το όχημα να μην μπορεί να κυλίσει. Επίσης, η ρεζέρβα σας πρέπει να βρίσκεται στη σωστή πίεση. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την πίεση της ρεζέρβας, σε κάθε έλεγχο ασφαλείας από επαγγελματία. Εάν ανησυχείτε, θα ήταν καλή ιδέα να εξασκηθείτε στην αλλαγή ελαστικού σε μια ασφαλή τοποθεσία, όπως το σημείο στο σπίτι όπου σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή, θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι έχετε, καλού κακού, όλα όσα θα χρειαστείτε για την τοποθέτηση της ρεζέρβας σε κάθε περίπτωση. Τα περισσότερα από αυτά διατίθενται μαζί με το όχημά σας, όμως στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σας μπορείτε να αποθηκεύετε και άλλα χρήσιμα εργαλεία για διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο φακός ή το κιτ επισκευής τρυπημάτων για αυτοκίνητα. 

Πόση απόσταση μπορείτε να διανύσετε με τη ρεζέρβα;

Εξαρτάται από τη ρεζέρβα που διαθέτετε, αλλά συνήθως δεν είναι σχεδιασμένες να αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες. Ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων διαθέτουν χώρο μόνο για μικρές ρεζέρβες, οι οποίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από τα 80 Kph, καθώς η πρόσφυσή τους είναι μικρότερη και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στον δρόμο σε δύσκολες καιρικές συνθήκες είναι περιορισμένη. Μην ξεχνάτε ότι η ρεζέρβα σας μπορεί να είναι ελαστικό για διαφορετική εποχή από αυτή των ελαστικών που είναι τοποθετημένα στο αυτοκίνητό σας.

Αφού τοποθετήσετε τη ρεζέρβα, επισκεφτείτε έναν ειδικό στα ελαστικά το συντομότερο δυνατό για να βεβαιωθείτε ότι ο τροχός είναι ασφαλής και για έναν έλεγχο του σκασμένου ελαστικού σας. Αν διαθέτετε ρεζέρβα τύπου προσωρινής χρήσης ή εξοικονόμησης χώρου, πρέπει να τηρήσετε τους περιορισμούς που αφορούν τη χρήση, όπως αυτοί περιγράφονται στο εγχειρίδιο του οχήματός σας. Όμως, κατά κανόνα, πρέπει να επισκεφτείτε το συνεργείο μόλις μπορέσετε για να γίνει μια πλήρης αξιολόγηση και να αντικατασταθεί το σκασμένο ελαστικό με νέο.

Πότε πρέπει να αντικαθίστανται τα ελαστικά των αυτοκινήτων;

Συνιστάται ρητά να αντικαθιστάτε τα ελαστικά σας κάθε 10 χρόνια. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι τα ελαστικά σας είναι φθαρμένα ή έχουν φτάσει στο νόμιμο όριο φθοράς πέλματος πριν συμπληρωθεί αυτό το διάστημα, πρέπει να τα αντικαταστήσετε. 
Κατά γενικό κανόνα, τα ελαστικά σας θα πρέπει πρακτικά να ελέγχονται από επαγγελματία κάθε 5-6 χρόνια.

Άλλα σχετικά άρθρα

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο