tiresealant 1

Πώς να τοποθετήσετε έναν εφεδρικό τροχό;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Η ακινητοποίηση λόγω σκασμένου ελαστικού είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένη εμπειρία την οποία όλοι οι οδηγοί βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Γι' αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε πώς ακριβώς μπορείτε να τοποθετήσετε έναν εφεδρικό τροχό, όταν βρεθείτε στην κατάσταση αυτή – για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αλλάξετε γρήγορα ένα σκασμένο ελαστικό, ώστε να επιστρέψετε στο οδόστρωμα το συντομότερο δυνατό.

Αλλαγή σκασμένου ελαστικού με εφεδρικό τροχό: Οδηγός βήμα προς βήμα

Ευτυχώς, η αλλαγή ελαστικού δεν είναι πολύ δύσκολη αν γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Εδώ σας δείχνουμε τα απλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αλλάξετε ένα σκασμένο ελαστικό, ενώ απαντάμε επίσης σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή ενός σκασμένου ελαστικού.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή, θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι έχετε, καλού κακού, όλα όσα θα χρειαστείτε για την τοποθέτηση ενός εφεδρικού τροχού. Τα περισσότερα από αυτά διατίθενται μαζί με το όχημά σας, όμως στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας μπορείτε να αποθηκεύετε και άλλα χρήσιμα εργαλεία για διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως έναν φακό ή ένα κιτ επισκευής τρυπημάτων για αυτοκίνητα.

95335891 l

Βασικός εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για να αλλάξετε ένα ελαστικό

  • Ένα γρύλο
  • Το εγχειρίδιο του οχήματος
  • Έναν τελείως φουσκωμένο εφεδρικό τροχό (φροντίστε να ελέγχετε την πίεση του εφεδρικού τροχού τακτικά!)
  • Ένα κλειδί τύπου «Σταυρός» 


Χρήσιμα πρόσθετα είδη

  • Ένα φακό
  • Σφήνες τροχών
  • Κιτ επισκευής τρυπημάτων για αυτοκίνητα

οδηγός βήμα προς βήμα

Βήμα 1: Απομακρυνθείτε από το δρόμο και βρείτε ένα ασφαλές σημείο

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι σας έχει σκάσει το ελαστικό του αυτοκινήτου σας, επιβραδύνετε την ταχύτητά σας και αποφύγετε απότομες κινήσεις του τιμονιού. Αναζητήστε ευθεία διαδρομή με επίπεδο έδαφος, όπως ένα χώρο στάθμευσης ή, αν είναι απαραίτητο, στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, έχοντας αρκετό χώρο για να μπορείτε να κινηθείτε με ασφάλεια γύρω από το αυτοκίνητο.

Βήμα 2: Σταθμεύστε το αυτοκίνητο και ανάψτε τα φώτα αλάρμ

Να θυμάστε ότι πρέπει να εκτελείτε εργασίες στο όχημά σας μόνο σε ασφαλή, επιτρεπόμενη τοποθεσία, με το όχημα σε σταθερό έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι οδηγοί ενημερώνονται για την αλλαγή των ελαστικών σας ανάβοντας τα φώτα αλάρμ, ιδιαιτέρως αν βρίσκεστε δίπλα σε πολυσύχναστο δρόμο με πολλή κίνηση. Δεν πρέπει να αμελείτε να φοράτε το γιλέκο υψηλής ορατότητας και να τοποθετήσετε ένα προειδοποιητικό τρίγωνο μερικά μέτρα πίσω από το αυτοκίνητό σας.

Βήμα 3: Τοποθετήστε τις σφήνες των τροχών στη σωστή θέση

Αν διαθέτετε σφήνες τροχών, τοποθετήστε τις γύρω από τα ελαστικά απέναντι από το ελαστικό που έχει σκάσει, ώστε να αποτρέψετε πιθανή κύλιση του αυτοκινήτου (π.χ. εάν το σκασμένο ελαστικό είναι πίσω, τοποθετήστε τα μπροστά). Οι τροχοί πρέπει να είναι μπλοκαρισμένοι, θα πρέπει να έχετε τραβήξει το χειρόφρενο και να έχετε βάλει ταχύτητα (ή Στάθμευση για αυτόματα οχήματα), ώστε να μην μπορεί να κυλήσει το όχημά σας.

Βήμα 4: Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλον τον εξοπλισμό που χρειάζεστε

Βγάλτε το γρύλο και το σταυρό από το αυτοκίνητο και ελέγξτε το εγχειρίδιο του οχήματος για τυχόν βασικές πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο του αυτοκινήτου σας. Εντοπίστε τη θέση του εφεδρικού τροχού σας, το οποίο βρίσκεται συνήθως σε έναν θάλαμο στο πάτωμα του χώρου αποσκευών, και βεβαιωθείτε ότι είναι τελείως φουσκωμένο. Αν υπάρχει ασφαλές μέρος για να τοποθετήσετε το τον εφεδρικό τροχό, όπως ένα σημείο με γρασίδι δίπλα στο αυτοκίνητο, βγάλτε το και τοποθετήστε το προσεκτικά στο συγκεκριμένο σημείο.

Βήμα 5:  Αφαιρέστε το καπάκι πλήμνης ή το κάλυμμα τροχού από το σκασμένο ελαστικό

Αν το ελαστικό σας διαθέτει κάλυμμα πλήμνης ή κάλυμμα τροχού το οποίο καλύπτει τα παξιμάδια, αφαιρέστε το με το επίπεδο άκρο του μηχανικού κλειδιού σας. Τοποθετήστε το ξαπλωτό.

Βήμα 6: Ξεβιδώστε τα μπουλόνια στο ελαστικό

Χρησιμοποιήστε το σταυρό για να ξεβιδώσετε τα μπουλόνια, τα οποία βρίσκονται ακριβώς κάτω από το καπάκι πλήμνης. Είναι συνήθως στρογγυλά ή εξαγωνικά και ξεβιδώνονται ασκώντας τους πίεση και πιέζοντάς τα αριστερόστροφα. Μην τα αφαιρέσετε τελείως. Ξεβιδώστε τα περίπου ½-1/4 της στροφής για να χαλαρώσουν.

Βήμα 7: Ανυψώστε το αυτοκίνητο με τον γρύλο

Τοποθετήστε τον γρύλο κάτω από το πλαίσιο του οχήματος κοντά στο σκασμένο ελαστικό - ίσως εντοπίσετε μία ειδική μεταλλική περιοχή στο όχημά σας, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να τοποθετείται ο γρύλος. Ελέγξτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου για πλήρεις λεπτομέρειες καθώς επίσης για να αποφευχθεί ενδεχόμενη πρόκληση ζημιάς.

Μόλις τοποθετηθεί στη θέση αυτή, γυρίστε τη λαβή του γρύλου δεξιόστροφα μέχρι το σκασμένο ελαστικό να απέχει μερικά εκατοστά από το έδαφος. Τοποθετήστε τη λαβή του γρύλου κάτω από το αυτοκίνητο για να συγκρατηθεί εκεί, ενώ δεν πρέπει να τοποθετείτε ποτέ κανένα μέρος του σώματός σας κάτω από το όχημα όσο στηρίζεται από τον γρύλο. 

Βήμα 8: Αφαιρέστε τα μπουλόνια

Συνεχίστε να ξεβιδώνετε τα μπουλόνια μέχρι να τα αφαιρέσετε τελείως και αφήστε τα στην άκρη σε ένα ασφαλές μέρος.

Βήμα 9: Αφαιρέστε τον τροχό

Πιάστε τον τροχό και τραβήξτε τον απαλά από την πλήμνη. Έπειτα τοποθετήστε τον στην άκρη με ασφάλεια για να μην κυλήσει.

Βήμα 10: Τοποθετήστε τον εφεδρικό τροχό

Πάρτε τον εφεδρικό τροχό σας και ευθυγραμμίστε τον με τις υποδοχές των μπουλονιών και, στη συνέχεια, σπρώξτε το απαλά προς τα μέσα έως ότου εμφανιστούν τα άκρα των υποδοχών των μπουλονιών μέσα από τη ζάντα. Τοποθετήστε ξανά τα μπουλόνια και σφίξτε τα όλα με το χέρι προτού ελέγξετε ότι είναι όλα σφιγμένα καλά.

Βήμα 11: Χαμηλώστε το αυτοκίνητο μέχρι να αγγίξει το έδαφος

Κατεβάστε το γρύλο ώστε ο νέος τροχός να ακουμπάει στο έδαφος, αλλά χωρίς το πλήρες βάρος του οχήματος πάνω του. Σφίξτε τα μπουλόνια με το σταυρό όσο πιο σφιχτά μπορείτε.

Βήμα 12: Χαμηλώστε τελείως το αυτοκίνητο

Κατεβάστε τελείως το αυτοκίνητό σας και αφαιρέστε τον γρύλο, προτού ελέγξετε ξανά ότι έχουν σφίξει τελείως τα μπουλόνια.

Βήμα 13: Τοποθετήστε το κάλυμμα πλήμνης στη θέση του

Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κάλυμμα πλήμνης από το σκασμένο ελαστικό στον εφεδρικό τροχό σας, τοποθετήστε το στη θέση του τώρα. Διαφορετικά, φυλάξτε το σε ασφαλές σημείο.

Βήμα 14: Μαζέψτε τα πάντα

Τοποθετήστε το σκασμένο ελαστικό στον ειδικό χώρο όπου φυλάσσεται ο εφεδρικός τροχός και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει κάτι όταν μαζεύετε τον εξοπλισμό σας.

Βήμα 15: Τελικός έλεγχος

Να θυμάστε ότι η πίεση του εφεδρικού τροχού θα πρέπει να είναι επαρκής για είναι ασφαλής η οδήγηση. Εάν έχετε κάποια ανησυχία, καλέστε την οδική βοήθεια με την οποία συνεργάζεστε. Ίσως μπορούν να τοποθετήσουν τον εφεδρικό τροχό για εσάς και θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλές για να το οδηγήσετε μέχρι το πλησιέστερο συνεργείο για αξιολόγηση.

Συχνές ερωτήσεις:

Πόσον καιρό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν εφεδρικό τροχό;

Εξαρτάται από τον τύπο εφεδρικού τροχού που διαθέτετε, αλλά συνήθως δεν είναι σχεδιασμένα να αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες. Ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων διαθέτουν χώρο μόνο για μικρούς εφεδρικούς τροχούς, οι οποίοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από τα 80 χλμ./ώρα, καθώς η πρόσφυσή τους είναι μικρότερη και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στο δρόμο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι περιορισμένη. Μην ξεχνάτε ότι ο εφεδρικός τροχός σας μπορεί επίσης να είναι ελαστικό για διαφορετική εποχή από αυτή των ελαστικών που είναι τοποθετημένα στο αυτοκίνητό σας.

Αφού τοποθετήσετε τον εφεδρικό τροχό, επισκεφτείτε ένα ειδικό κατάστημα ελαστικών το συντομότερο δυνατό για να βεβαιωθείτε ότι ο τροχός είναι ασφαλής καθώς επίσης για να ελέγξετε το σκασμένο ελαστικό σας. Αν διαθέτετε ρεζέρβα τύπου προσωρινής χρήσης ή εξοικονόμησης χώρου, πρέπει να τηρείτε τους περιορισμούς που αφορούν τη χρήση, όπως αυτοί περιγράφονται στο εγχειρίδιο του οχήματός σας. Όμως, κατά κανόνα, πρέπει να επισκεφτείτε το συνεργείο μόλις μπορέσετε, για να γίνει πλήρης αξιολόγηση και να αντικατασταθεί το σκασμένο ελαστικό με νέο.

Πότε θα πρέπει να αλλάξετε τα ελαστικά σας;

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για την κατάλληλη στιγμή για την αντικατάσταση των ελαστικών. Η ωφέλιμη ζωή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και συνθήκες χρήσης (διανυθέντα χιλιόμετρα, περιβαλλοντικές συνθήκες, οδηγική συμπεριφορά, χαρακτηριστικά του οχήματος, συνθήκες του οδικού δικτύου, κτλ). Αν δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που να συνιστούν αντικατάσταση νωρίτερα (φθορά γήρανση της γόμας, μείωση επιδόσεων, ζημιές, κτλ,) η Michelin συνιστά, για προληπτικούς λόγους, την αντικατάσταση των ελαστικών, το αργότερο μετά από 10 έτη από την κατασκευή τους.

Παράλληλα, συνιστάται ο ετήσιος έλεγχός τους από επαγγελματία, μετά τα 5 έτη από την κατασκευή τους. Η πίεση του αέρα θα πρέπει να ελέγχεται από τον οδηγό σε μηνιαία βάση.

Πόσος χρόνος απαιτείται για να τοποθετήσετε έναν εφεδρικό τροχό στο αυτοκίνητό σας;

Ανάλογα με τις γνώσεις που έχετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα σκασμένο ελαστικό με έναν εφεδρικό τροχό μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά, ωστόσο δεν χρειάζεται να βιαστείτε. Προχωρήστε σε κάθε βήμα με ασφάλεια. Επίσης, η πίεση του εφεδρικού τροχού θα πρέπει να είναι στο σωστό επίπεδο. Είναι σημαντικό να ελέγξετε την πίεση του εφεδρικού τροχού τακτικά, σε κάθε έλεγχο ασφαλείας από επαγγελματία. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, θα ήταν καλή ιδέα να εξασκηθείτε στην αλλαγή ελαστικού σε μια ασφαλή τοποθεσία, όπως στο σημείο που σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας έξω από το σπίτι σας.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή, θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι έχετε, καλού κακού, όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστείτε για την τοποθέτηση ενός εφεδρικού τροχού. Τα περισσότερα από αυτά διατίθενται μαζί με το όχημά σας, όμως στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας μπορείτε να αποθηκεύετε και άλλα χρήσιμα εργαλεία για διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως έναν φακό ή ένα κιτ επισκευής τρυπημάτων για αυτοκίνητα.

map search desktop

Βρείτε μεταπωλητές ελαστικών κοντά σας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Αυτοκίνητο
  • Αυτοκίνητο
  • Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση
Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο