r3a1 header def

Τι μπορείτε να κάνετε εάν σκάσει το λάστιχο;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Εάν  σκάσει το λάστιχο, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Συχνά, η απώλεια πίεσης αέρα είναι συνέπεια διάτρησης του ελαστικού ή ζημιάς στο πλευρό του ελαστικού, όμως μπορεί επίσης να είναι μια διαρροή βαλβίδας, το καπάκι βαλβίδας ή ακόμη και ο τροχός. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν όταν σκάσει το λάστιχο σας; 
Ας μπούμε στην ουσία του θέματος.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το σκασμένο μου λάστιχο οφείλεται σε διάτρηση ελαστικού;

Το σκασμένο λάστιχο μπορεί να έχει υποστεί διάτρηση. Αυτή μπορεί να προκλήθηκε από ένα καρφί, ένα αιχμηρό ξένο αντικείμενο που περάσατε από πάνω του, από πρόσκρουση στο πλευρό ή από διαρροή βαλβίδας.

Σημάδια ότι μπορεί να έχετε διάτρηση ελαστικού:

●    Υποτονικό ή βαρύ τιμόνι
●    Εμφανής επιβράδυνση στο αυτοκίνητο όταν κυλάει αργά
●    Ένα συνεχές τράβηγμα προς μία κατεύθυνση
●    Αυξημένος θόρυβος από το ένα ελαστικό κατά τη στροφή
●    Προειδοποίηση από το σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών
●    Το αυτοκίνητο δε φαίνεται επίπεδο σε σχέση με το έδαφος καθώς το πλησιάζετε
●    Ένα ελαστικό με πιο παραμορφωμένη εμφάνιση καθώς στέκεται στο έδαφος 

Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να αλλάξετε το ελαστικό σας (ή να σας το αλλάξουν) και να δείξετε το ελαστικό με τη διάτρηση σε επαγγελματία. 

Είναι η οδήγηση με σκασμένο λάστιχο ασφαλής;

Όχι. Οποιαδήποτε διάτρηση ελαστικού, ανεξάρτητα από το μέγεθος, πρέπει να ελέγχεται από εξειδικευμένο επαγγελματία. Δεν είναι ασφαλές να φουσκώσετε ξανά ένα κατεστραμμένο λάστιχο, επειδή κινδυνεύετε να διαλυθεί το ελαστικό και να χάσει απότομα την πίεασή του ενώ βρίσκεστε κοντά του. Η οδήγηση με ένα κατεστραμμένο ελαστικό μπορεί να θέσει τον εαυτό σας, τους επιβάτες σας και άλλους χρήστες του δρόμου σε κίνδυνο, επειδή το αυτοκίνητο μπορεί να μη κινείται κανονικά και το ελαστικό μπορεί να διαλυθεί ανα πάσα στιγμή.

map search desktop

Βρείτε μεταπωλητές ελαστικών κοντά σας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Αυτοκίνητο
  • Αυτοκίνητο
  • Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση

Ζημιά στο πλευρό του ελαστικού

Οι μικρές ζημιές στο πέλμα, μακριά από τους ώμους και τα πλευρά του ελαστικού, είναι συχνά επισκευάσιμες. 

Όταν όμως σημειωθεί διάτρηση ή σχίσιμο οπουδήποτε κοντά ή πάνω στο πλευρό, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μικρές επισκευές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, για να διασφαλιστεί ότι το ελαστικό μπορεί να παραμείνει σε χρήση, πρέπει να πραγματοποιηθεί ειδική επισκευή στο πλευρό, καθώς θα πρέπει να το πλευρό να είναι επαρκώς ενισχυμένο, αλλά να παραμένει και εύκαμπτο. Συχνά αυτού του είδους η επισκευή δεν είναι οικονομική για ένα ελαστικό αυτοκινήτου και πολλοί έμποροι ελαστικών δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Επομένως, ίσως είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε το ελαστικό σας με καινούριο.

Οι επισκευές ελαστικών αυτοκινήτου πρέπει να ολοκληρώνονται μόνο από εξειδικευμένους τεχνικούς. Ο επισκευαστής μπορεί να αρνηθεί να επισκευάσει τα ελαστικά σας για διάφορους λόγους, όπως εάν έχει ενδείξεις ότι το αυτοκίνητο έχει κινηθεί με ξεφούσκωτο ελαστικό.

Υπάρχουν διάφοροι πρόσθετοι λόγοι για τους οποίους ένα ελαστικό μπορεί να μην επισκευάζεται. Αν εντοπίσετε κάποιον από αυτούς, το ελαστικό σας δεν είναι κατάλληλο για επισκευή και χρειάζεται αντικατάσταση:

●    Λιγότερο από 1,6 mm βάθος πέλματος στα κεντρικά αυλάκια του πέλματος
●    Ζημιά στο τακούνι του ελαστικού (σημείο επαφής με τη ζάντα) ή αλλιώση του σκελετου, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής διάβρωσης που προκαλείται από την είσοδο υγρασίας μέσω ενός κοψίματος.
●    Γηρασμένη γόμα
●    Πολλαπλά προηγούμενα τρυπήματα

Έχω σκασμένο λάστιχο που δεν έχει τρυπήσει, ούτε έχει καταστραφεί

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει διαρροή βαλβίδας ή τροχού ή μπορεί τα ελαστικά σας να απαιτούν πιο τακτική συντήρηση. Είναι φυσικό τα ελαστικά να χάνουν μια μικρή πίεση αέρα με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο της τακτικής παρακολούθησης, η πίεση αέρα μπορεί να συμπληρώνεται περιοδικά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν έχει μειωθεί αρκετά ώστε να προκαλέσει ζημιά στο ελαστικό. 

Συνιστάται να ελέγχονται οι πιέσεις αέρα των ελαστικών τουλάχιστον κάθε μήνα και πριν από οποιαδήποτε μακρινά ταξίδια. Αυτή η παρακολούθηση προσδιορίζει επίσης εάν υπάρχει αλλαγή στον ρυθμό απώλειας πίεσης αέρα που μπορεί να απαιτήσει διερεύνηση.

Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί, η απώλεια πίεσης μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σημαντική υποπίεση, η οποία παρουσιάζει αρκετούς κινδύνους:

●    Η ελλιπής πίεση αέρα μειώνει τη διάρκεια ζωής του πέλματος αυξάνοντας το ρυθμό φθοράς γενικά αλλά ειδικότερα στις εξωτερικές άκρες (ή τους ώμους) του ελαστικού.
●    Η ελλιπής πίεση αέρα μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική κάμψη και υπερθέρμανση, γεγονός που αυξάνει το ρυθμό φθοράς της γόμας αλλά και αποδυναμώνει τη δομή του ελαστικού.
●    Η ελλιπής πίεση αέρα μπορεί να επηρεάσει την οδική συμπεριφορά και τις επιδόσεις, για παράδειγμα σε δυνατό φρενάρισμα, ειδικά σε βρεγμένο οδόστρωμα..
●    Η ελλιπής πίεση αέρα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου αυξάνοντας την αντίσταση κύλισης των ελαστικών, γεγονός που σημαίνει συχνότερες στάσεις στα πρατήρια καυσίμων και υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας, ανεξάρτητα από τον τύπο του οχήματος που οδηγείτε.

Ποια ελαστικά μπορούν να αποτρέψουν τη διάτρηση;

Τα ελαστικά MICHELIN με τεχνολογία Selfseal® αποτρέπουν την απώλεια πίεσης από διάτρηση στο πέλμα και σφραγίζουν αμέσως διεισδύσεις πέλματος με διάμετρο μικρότερη από 6 mm. Έτσι προστατεύεται το ελαστικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να επιδιορθωθεί το τρύπημα, εαν απαιτηθεί επιδιόρθωση.

Τα ελαστικά MICHELIN ZP αναγνωρίζονται από το λογότυπο ZP στο πλευρό. Διαθέτουν ένα ενισχυμένο πλευρό για να υποστηρίζει το φορτίο για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε περίπτωση απώλειας της πίεσης αέρα.

Με ελαστικό MICHELIN ZP μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε, αλλά με μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ/ώρα για μέγιστη απόσταση 80 χιλιομέτρων, ώστε να μπορείτε να βρείτε ένα μεταπωλητή για να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει το ελαστικό. Εάν έχουν τρυπήσει περισσότερα από ένα ελαστικά, δεν πρέπει να συνεχίσετε να οδηγείτε.

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο