Electric car range

Τι μπορεί να επηρεάσει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Η κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας δεν εξαρτάται μόνο από την διανυόμενη απόσταση. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ποιοι είναι και πώς μπορούν να βελτιστοποιηθούν ορισμένοι από αυτούς; Με αυτά τα θέματα θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας σας μειώνεται με την πάροδο του χρόνου 

Η μέγιστη αυτονομία από την μπαταρία του ηλεκτρικού σας οχήματος εξαρτάται από την χωρητικότητά της. Ωστόσο, κάτι που δεν γνωρίζουν όλοι είναι το γεγονός ότι αυτή η χωρητικότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η μείωση μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντική ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο του αυτοκινήτου σας. 

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να την καθυστερήσετε αποφεύγοντας την καθημερινή χρήση της ταχυφόρτισης ή αποφεύγοντας, όπου αυτό είναι εφικτό, την παρατεταμένη έκθεση του οχήματος σε συνθήκες ζέστης ή κρύου. 

Η εξωτερική θερμοκρασία επηρεάζει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η οδήγηση σε συνθήκες ζέστης ή κρύου είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Γιατί; Επειδή η διατήρηση της μπαταρίας και του οδηγού σε μια βέλτιστη θερμοκρασία είναι μια διαδικασία που καταναλώνει ενέργεια. 

  • Σε κρύο καιρό, καταναλώνεται ενέργεια για να παραμείνετε ζεστοί στην καμπίνα, αλλά επίσης και για να αποφευχθεί η δυσλειτουργία της μπαταρίας λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. 
  • Σε ζεστό καιρό, ο κλιματισμός που χρησιμοποιείται για να παραμείνετε δροσεροί επίσης καταναλώνει ενέργεια. Το ίδιο ισχύει για την ψύξη της μπαταρίας ώστε να μην υπερθερμανθεί. 
Ο κρύος καιρός επηρεάζει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Η ταχύτητα επηρεάζει την αυτονομία των EV

Όσο πιο γρήγορα οδηγείτε, τόσο περισσότερο επηρεάζεται η αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Αυτό οφείλεται στη λεγόμενη «οπισθέλκουσα δύναμη», που είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντική ανάλογα με την αεροδυναμική του οχήματός σας. Να σημειωθεί ότι αυτό το φυσικό φαινόμενο δεν είναι γραμμικό: όταν η ταχύτητα αυξάνεται, η κατανάλωση αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό.

Ευτυχώς, έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τη σχεδίαση των ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία είναι πια πιο αεροδυναμικά και, συνεπώς, παράγουν λιγότερη οπισθέλκουσα. Ωστόσο, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να βελτιστοποιούν τη σχεδίαση με σκοπό τη μείωση του όγκου και του βάρους των οχημάτων.

Η αντίσταση κύλισης μπορεί να μειώσει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η αντίσταση κύλισης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα ηλεκτρικά οχήματα. Όταν το ελαστικό σας κυλάει πάνω σε μια επιφάνεια, η τριβή είναι μια αντίσταση που απαιτεί ενέργεια για να ξεπεραστεί. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται και, συνεπώς, τόσο περισσότερο επηρεάζεται η αυτονομία του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ελαστικό που είναι βελτιστοποιημένο ώστε να μειώνει αυτήν την αντίσταση είναι σε θέση να βελτιώσει την αυτονομία των EV.

Αντίσταση κύλισης και φρενάρισμα με ανάκτηση ενέργειας

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν την ιδιαιτερότητα ότι μπορούν να ανακτούν ενέργεια κατά το φρενάρισμα, χάρη στο σύστημα πέδησης με ανάκτηση ενέργειας. Λειτουργεί όπως το δυναμό ενός ποδηλάτου: οι τροχοί περιστρέφουν τον κινητήρα και αυτή η περιστροφή του κινητήρα επαναφορτίζει την μπαταρία.

Όμως, αν η αντίσταση κύλισης είναι υψηλή, το ελαστικό απορροφά ένα μέρος αυτής της ενέργειας που θα μπορούσε να φτάσει στην μπαταρία και να την επαναφορτίσει. Έτσι αναδεικνύεται το πόσο σημαντικά είναι τα ελαστικά με βελτιστοποιημένη αντίσταση κύλισης για ένα ηλεκτρικό όχημα.

Επιλέξτε ελαστικά που αυξάνουν την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

michelin e primacy g1 0590 compositing jante v1 20201021 nj

Χάρη στις πολυετείς καινοτομίες μας, όλες οι γκάμες των ελαστικών μας είναι κατάλληλες για ηλεκτρικά οχήματα, αφού διαθέτουν βελτιστοποιημένη αντίσταση κύλισης. Η επιλογή γκάμας θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη χρήση του αυτοκινήτου σας.
Αν θέλετε να δώσετε προτεραιότητα στην αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, έχουμε ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά υψηλής ενεργειακής αποτελεσματικότητας, τα οποία είναι ειδικά προσαρμοσμένα για αυτόν τον σκοπό: MICHELIN e.Primacy (καλοκαιρινό) και MICHELIN Pilot Sport EV
 

Αν αναζητάτε ένα ελαστικό για χρήση σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, το MICHELIN CrossClimate 2 είναι το πιο κατάλληλο. 

Τα ελαστικά MICHELIN e.Primacy έχουν υψηλή ενεργειακή ααποτελεσματικότητα, η οποία βελτιώνει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου 

Ελαστικά φιλικά προς το  περιβάλλον

Σε ένα ηλεκτρικό όχημα, η διάτρηση των ελαστικών (η εκπομπή σωματιδίων που σχετίζεται με την τριβή των ελαστικών στο οδόστρωμα) είναι υψηλότερη από ό,τι σε ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, επειδή το πρώτο είναι βαρύτερο.

Επομένως, η επιλογή των σωστών ελαστικών για ένα ηλεκτρικό όχημα έχει μεγάλη σημασία για το περιβάλλον. Εκτός από τη βελτιστοποίηση όσον αφορά την αντίσταση κύλισης και, επομένως, τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διατηρήσετε την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τα ελαστικά της MICHELIN είναι βελτιστοποιημένα για μείωση της τριβής.

Σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού ADAC τον Μάρτιο του 2022(1), στο πλαίσιο της οποίας συγκρίθηκε η εκτριβή σε σχεδόν 100 ελαστικά, η MICHELIN πέτυχε την καλύτερη θέση κατάταξης σε αυτήν την περιβαλλοντική πτυχή, με 28% χαμηλότερες εκπομπές σωματιδίων σε σχέση με ανταγωνιστικές μάρκες(2), προσφέροντας παράλληλα σταθερά καλές επιδόσεις.

Η σωστή πίεση βελτιώνει την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ναι μεν η επιλογή των σωστών ελαστικών μπορεί να έχει θετική επίπτωση για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και για το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα η προϋπόθεση είναι να υπάρχει πάντα η σωστή πίεση στα ελαστικά. Η σωστή πίεση των ελαστικών προσδιορίζει την απόδοση για την οποία έχουν σχεδιαστεί και, έτσι, σας βοηθά να βελτιώσετε την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Αυτή η συνιστώμενη πίεση (αναγράφεται στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού και, κάποιες φορές, στη θύρα του στομίου ανεφοδιασμού καυσίμου) καθιστά εφικτή την βελτιστοποιημένη αντίσταση κύλισης, τη μειωμένη εκτριβή, την καλύτερη ασφάλεια και θα κάνει τα ελαστικά σας να διαρκέσουν περισσότερο.

Το στυλ οδήγησής σας μπορεί να επηρεάσει την αυτονομία των ηλεκτρικών οχήματων

Το στυλ οδήγησης είναι ακόμα ένας παράγοντας που είναι σε θέση να επηρεάσει την κατανάλωση ενέργειας, ακόμα περισσότερο σε ένα ηλεκτρικό όχημα από ό,τι σε ένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Με σπορτίφ οδήγηση, για παράδειγμα, θα καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια.

Προσπαθήστε να προβλέπετε την ανάγκη φρεναρίσματος και να εκμεταλλεύεστε όσο το δυνατό περισσότερο το σύστημα πέδησης με ανάκτηση ενέργειας αντί να χρησιμοποιείτε τα φρένα, ώστε να αποθηκεύεται όσο το δυνατό περισσότερη ενέργεια στην μπαταρία και να επεκτείνετε την αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Με την σπορτίφ οδήγηση καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια και, επομένως, μειώνεται η αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η επιφάνεια

Η επιφάνεια στην οποία οδηγείτε είναι επίσης σε θέση να επηρεάσει την αυτονομία των EV. Είναι προφανές ότι η οδήγηση σε ορεινούς δρόμους θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση για την μπαταρία από ό,τι όταν οδηγείτε σε επίπεδους, ίσιους δρόμους.

Στον αυτοκινητόδρομο, συνιστάται να μην αναπτύσσετε πολύ μεγάλες ταχύτητες, επειδή, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, η αυξανόμενη οπισθέλκουσα δύναμη επιταχύνει την κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας. Η ταχύτητά σας και η απόσταση που μπορείτε να διανύσετε θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την απόσταση που σας χωρίζει από το επόμενο σημείο φόρτισης.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

(1) ‘Tyre abrasion: Wear and burden on the environment’ (Διάτρηση ελαστικών: φθορά και επιβάρυνση του περιβάλλοντος) / ADAC e.V. | 81360 München / Δεκέμβριος 2021

(2) Εσωτερικός υπολογισμός με βάση μελέτη του οργανισμού ADAC το 2021, όπως ενημερώθηκε τον Μάρτιο του 2022. Ανάμεσα σε όλες τις σειρές ελαστικών που ελέγχθηκαν, τα ελαστικά MICHELIN χάνουν κατά μέσο όρο 95 γρ. / 1000 χλμ. σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 122,3 γρ. / 1000 χλμ. των κορυφαίων ανταγωνιστικών προϊόντων που ελέγχθηκαν, δηλ. 28% λιγότερο.

 

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο