shutterstock 1972202852

 Τι είναι τα ελαστικά υψηλού ωφέλιμου φορτίου;  

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Ανακαλύψτε τι ακριβώς είναι τα ελαστικά υψηλού ωφέλιμου φορτίου, τους λόγους που τα αναπτύσσει η MICHELIN και τη βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό τους, για απόλυτα ασφαλείς και αποτελεσματικές επιδόσεις.

Τι είναι τα ελαστικά με υψηλό ωφέλιμο φορτίο;

Κατά την τελευταία δεκαετία, το παρόν – αλλά και το μέλλον – της τεχνολογίας αυτοκινήτων έχει αλλάξει δραματικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εισαγωγής υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων. Η συχνά περιορισμένη εμβέλεια που έχουν απαιτεί από το σύνολο των οδηγών να διασφαλίσουν ότι θα βρίσκουν στη διαδρομή τους σταθμούς φόρτισης. Αυτές οι συχνές στάσεις για φόρτιση μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Η λύση σε αυτό είναι η χρήση μεγαλύτερης και πιο βαριάς μπαταρίας η οποία διαρκεί περισσότερο, επιτρέποντάς σας να απολαμβάνετε εξαιρετικά μεγαλύτερη αυτονομία προτού χρειαστεί να φορτίσετε το όχημά σας. Ωστόσο, η τοποθέτηση μεγαλύτερων μπαταριών σημαίνει αναπόφευκτα και αύξηση του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου.

adobestock 225779830

Καθώς το φορτίο του αυτοκινήτου υποστηρίζεται από τα τέσσερα ελαστικά που είναι εξοπλισμένο, πρέπει είτε να αυξήσουμε το μέγεθος των ελαστικών είτε να χρησιμοποιήσουμε ελαστικά τα οποία μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια μεγαλύτερο βάρος. Ωστόσο, η σχεδίαση των οχημάτων (ειδικά των σπορ αυτοκινήτων) σημαίνει συχνά πως δεν υπάρχει χώρος για μεγαλύτερα ελαστικά, ενώ τα υπάρχοντα ελαστικά Extra Load (XL) που διατίθενται ήδη στην αγορά δεν είναι επαρκώς ικανά να υποστηρίξουν το μεγαλύτερο φορτίο, παρά το γεγονός ότι είναι πιο δυνατά και περισσότερο ανθεκτικά από τα τυπικά ελαστικά. Λόγω αυτού, η ένωση κατασκευαστών ελαστικών, ETRTO (Ευρωπαϊκός Τεχνικός Οργανισμός του Ελαστικού και της Ζάντας) έχει ορίσει ένα νέο πρότυπο ελαστικών το οποίο μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο από τα υφιστάμενα ελαστικά XL. Είναι πλέον γνωστά ως τυπικά ελαστικά υψηλού ωφέλιμου φορτίου (HL).

Για ποιους τύπους οχημάτων είναι κατάλληλα τα ελαστικά HL;

Τα ελαστικά υψηλού ωφέλιμου φορτίου έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν βαρύτερα οχήματα, όπως για παράδειγμα ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά αυτοκίνητα και SUV. Τα ελαστικά HL, παρόλο που έχουν ίδιες διαστάσεις και φουσκώνουν με την ίδια πίεση, προσφέρουν τη μεγαλύτερη ικανότητα ωφέλιμου φορτίου που απαιτούν τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα με μεγαλύτερες μπαταρίες.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα ελαστικά HL;

Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τα ελαστικά HL καθώς έχουν το πρόθεμα «HL» στο πλευρό μπροστά από τις λεπτομέρειες των διαστάσεων.

marquage pneu hl 2

Γιατί αναπτύσσει η Michelin τα ελαστικά HL; 

Η ανάγκη για προσαρμοστική τεχνολογία και νέα σχέδια ελαστικών φαίνεται ξεκάθαρα από την ανάπτυξη και ευρύτατα διαδεδομένη επιλογή αγοράς υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων.  Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν ελαστικά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες των οχημάτων τους και συνήθως έχουν μεγαλύτερο δείκτη φορτίου, λόγω της μπαταρίας, ενώ χρειάζεται επίσης να διασφαλίζεται αναγεννητική πέδηση, χαμηλότερη αντίσταση κύλισης και ταυτόχρονα μείωση του θορύβου στον μέγιστο βαθμό, για ένα πιο ήσυχο ταξίδι.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Michelin ανέπτυξε αυτά τα ελαστικά για να συμμορφώνονται με τους κανόνες οδικής ασφάλειας, ενώ εγγυάται ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε όποιο αυτοκίνητα τα χρειάζεται.

Πώς υποστηρίζει η τεχνολογία Michelin τα ελαστικά HL; 

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των συγκεκριμένων ελαστικών είναι προηγμένη και βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύγχρονα ελαστικά. Περιλαμβάνουν την τεχνογνωσία της Michelin για αύξηση της ικανότητας μεταφοράς του φορτίου του σκελετού, διατηρώντας παράλληλα την αντίσταση κύλισης και την άνεση που προσφέρουν μέσω ενός συνδυασμού μείγματος γόμας, προφίλ καλουπιού και τύπου ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει προσαρμογή της στιβαρότητας του πέλματος, ώστε να υποστηρίζεται μεγαλύτερο φορτίο, διατηρώντας επιδόσεις μακροζωίας και ευκολίας χειρισμού, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον σκελετό του ελαστικού στη ζώνη μέγιστης αντοχής μέσω χρήσης πιο στιβαρών λινών και πιο σκληρών μειγμάτων γόμας. Τέλος, το προφίλ βελτιστοποιείται και προσαρμόζεται ώστε να απορροφά την πρόσθετη κάμψη που παρουσιάζει το ελαστικό λόγω της αύξησης του βάρους, όχι εις βάρος της άνεσης του οδηγού και των επιβατών.

Χρειάζομαι ελαστικά HL στο ηλεκτρικό όχημα μου;

Εξαρτάται. Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο αυξημένου βάρους ή υψηλότερου ωφέλιμου φορτίου, υπάρχουν δύο επιλογές. Οι επιλογές αυτές είναι:


Έχετε ωστόσο υπόψη σας ότι σε περίπτωση που οδηγείτε ένα μεγάλο, ισχυρό υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα, είναι πιθανό να χρειάζεστε ελαστικά HL. Να θυμάστε ότι τα οχήματα που χρησιμοποιούν ελαστικά HL θα χρειαστεί να τα αλλάξουν με νέα ελαστικά HL όταν θα είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν.

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο