microsoftteams image

Μπορείτε να αλλάξτε τις διαστάσεις του ελαστικού σας;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Θέλετε να αλλάξετε τις διαστάσεις των ελαστικών σας; Είναι εφικτό, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Τους αναλύουμε στο άρθρο αυτό.

Ποιες είναι οι διαστάσεις ενός ελαστικού;

Όταν αναφερόμαστε στο μέγεθος ενός ελαστικού, στην πραγματικότητα μιλάμε για τις διαστάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο πλευρό του ελαστικού:

tyre size
 • Το φάρδος (π.χ. 205) σε χιλιοστά.
 • Τη σχέση διατομής (π.χ. 55) σε ποσοστό. Αυτή είναι η αναλογία μεταξύ του ύψους του πλευρού ενός ελαστικού και του φάρδους του ελαστικού. 
 • Ο τύπος (π.χ. R για  radial)
 • Η διάμετρος (π.χ. 17) σε ίντσες.
 • Ο δείκτης φορτίου (π.χ. 91) Ο αριθμός αυτός αποτελεί δείκτη ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα μέγιστο φορτίο που μπορεί να υποστηριχθεί από ένα μόνο ελαστικό. Δείτε τον πίνακα δείκτη φορτίου στο άρθρο αυτό.
 • Ο δείκτης ταχύτητας (π.χ. V) Το γράμμα αυτό αποτελεί δείκτη ο οποίος αντιστοιχεί στη μέγιστη ταχύτητα με την οποία μπορεί να μεταφέρει ένα ελαστικό το μέγιστο φορτίο του. Δείτε τον πίνακα δείκτη ταχύτητας στο άρθρο αυτό.

Ποιες αλλαγές διαστάσεων είναι εφικτές;

58818286 m

Σε ένα όχημα, υπάρχει η τυπική τοποθέτηση που προτείνεται από τον κατασκευαστή, καθώς επίσης και προαιρετικές τοποθετήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορες εναλλακτικές που έχουν εγκριθεί από τον κατασκευαστή

Παράδειγμα για ένα PEUGEOT 308 - 1.2 pure tech του 2021:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Για παράδειγμα, υπάρχει δυνατότητα να επιλέξετε διαφορετική διάμετρο ελαστικού, συνήθως από τρεις επιλογές. Ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει εγκεκριμένη διάμετρο τροχού 15, 16 και 17 ίντσες.

Φυσικά, η αλλαγή της διαμέτρου των τροχών σημαίνει και αντικατάσταση των ζαντών, οι οποίες μπορεί να είναι από  σίδερο, όπως αυτές του αρχικού εξοπλισμού, ή από αλουμίνιο, οι οποίες είναι πιο ελαφριές και ελκυστικές.

Εγκρίσεις

Οι διαφορετικές διαστάσεις που παρέχονται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου είναι όλες εγκεκριμένες για το όχημα.
Είναι πολύ εύκολο να μάθετε τις εγκεκριμένες διαστάσεις. Συνήθως αναγράφονται στο αυτοκόλλητο στην πόρτα του οδηγού ή στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, ενώ μερικές φορές ακόμα και στο πορτάκι του ρεζερβουάρ.

Μπορώ να τοποθετήσω διαφορετικές διαστάσεις από τις εγκεκριμένες;

Είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται οι διαστάσεις που έχουν εγκριθεί από τον κατασκευαστή. Σε ορισμένες χώρες, υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης, υπό τον όρο ότι η διάμετρος του ελαστικού παραμένει εντός ορίου το οποίο δεν υπερβαίνει το -2% και το +1,5%.

Συνιστάται να τηρούνται οι εγκεκριμένες διαστάσεις, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλειά σας, των επιβατών σας, καθώς και των άλλων οδηγών στον δρόμο. Επιλέγοντας μη εγκεκριμένες διαστάσεις θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να τοποθετήσετε ελαστικά τα οποία είναι υπερβολικά φαρδιά και προεξέχουν επικίνδυνα πέραν του πλάτους του οχήματος ή ελαστικά με ανεπαρκή δείκτη φορτίου, για παράδειγμα για επαγγελματικά οχήματα τα οποία πολλές φορές χρειάζεται να μεταφέρουν φορτία.

Επιπλέον, καθώς το ταχύμετρο λαμβάνει υπόψη τη διάμετρο των τροχών σας, η ταχύτητα που εμφανίζεται στην ένδειξη πιθανώς να είναι ανακριβής, όπως και ο αριθμός χιλιομέτρων στο ταχύμετρό σας.

122592729 m

Ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν τηρήσω τις εγκεκριμένες διαστάσεις;

Ακόμη κι αν επιτρέπεται ένα περιθώριο ανοχής σε ορισμένες χώρες, η μη συμμόρφωση με τις εγκεκριμένες διαστάσεις σάς εκθέτει σε ορισμένους κινδύνους:

 • Kίνδυνοι ως προς την ασφάλειά σας
 • Πρόστιμο σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου
 • Άρνηση τεχνικού/μηχανολογικού ελέγχου του οχήματός σας
 • Μη κάλυψη από την ασφαλιστική εταιρεία σας σε περίπτωση ατυχήματος


Από την άλλη μεριά, αν σέβεστε τις εγκεκριμένες διαστάσεις, επωφελείσθε από την ευελιξία, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τυχόν ταλαιπωρίες.

Πότε πρέπει να αλλάξω τις διαστάσεις των ελαστικών μου;

Αν γίνεται εισαγωγή του οχήματός σας από άλλη ήπειρο, συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά του συμμορφώνονται με την τοπική έγκριση τύπου που παρέχει ο κατασκευαστής. (Οι κανονισμοί R30 και R117 όπως υποδεικνύεται από τη σήμανση E στο πλευρό του ελαστικού).
Για παράδειγμα, αν γίνεται εισαγωγή του οχήματός σας στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχετε τη νομική υποχρέωση να προσαρμοστείτε στις ευρωπαϊκές εγκρίσεις και να προβείτε σε αντίστοιχη αλλαγή των διαστάσεων των ελαστικών σας.

Πότε μπορώ να αυξήσω ή να μειώσω το δείκτη φορτίου ή ταχύτητας των ελαστικών μου;

Η πιστοποίηση 3PMSF «3 Peak Mountain Snow Flake» στο πλευρό ενός χειμερινού ελαστικού

Τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται το χειμώνα (χειμερινά ή All Season) πρέπει να φέρουν τις σημάνσεις  M+S (Mud and Snow - Λάσπη και χιόνι) και 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flakes - 3 χιονισμένες βουνοκορφές).

Εάν φέρουν τη σήμανση 3PMSF (πιστοποίηση για χειμερινή οδήγηση σε βρεγμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα), είναι νομικά εφικτό να τοποθετηθούν χειμερινά ελαστικά με χαμηλότερο δείκτη ταχύτητας από αυτόν που συνιστάται.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι οδηγοί μειώνουν τη μέση ταχύτητά τους τον χειμώνα, όταν οδηγούν σε χιονισμένους δρόμους.

Μοναδικός περιορισμός είναι ότι πρέπει να επικολληθεί ειδική ετικέτα εντός του οχήματος, ορατή στον οδηγό, για να του υπενθυμίζει τη μέγιστη ταχύτητα στην οποία μπορεί να οδηγεί. Ωστόσο, εάν το ελαστικό φέρει μόνο τη σήμανση M + S και όχι 3PMSF, απαγορεύεται από το νόμο η μείωση του δείκτη ταχύτητας, από τον Ιανουάριο του 2020.

Για το καλοκαίρι, μπορείτε να επιλέξετε ελαστικά με υψηλότερο δείκτη φορτίου ή/και δείκτη ταχύτητας από αυτόν που ορίζει ο κατασκευαστής, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι χαμηλότερος.

Πόσα ελαστικά πρέπει να αλλάζω ταυτόχρονα;

Όταν αλλάζετε διαστάσεις, είναι άκρως απαραίτητο να αντικαθιστάτε ταυτόχρονα και τα τέσσερα ελαστικά, όχι μόνο δύο ελαστικά στον ίδιο άξονα

Τώρα που έχετε στην κατοχή σας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αλλάξετε τις διαστάσεις του ελαστικού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιο κάτω εργαλείο επιλογής ελαστικών για να βρείτε τα κατάλληλα ελαστικά για εσάς:

map search desktop

Βρείτε μεταπωλητές ελαστικών κοντά σας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Αυτοκίνητο
 • Αυτοκίνητο
 • Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση
Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο