compare tyres L

Πώς να συγκρίνετε ελαστικά;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Σε ποια κριτήρια θα πρέπει να συγκρίνετε ελαστικά για να επιλέξετε αυτό που θα σας προσφέρει απόλυτη ικανοποίηση; Αυτό το άρθρο αφορά στα κύρια  χαρακτηριστικά επίδοσης που πρέπει να λάβετε υπόψη, τα συστήματα λήψης αποφάσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις καλύτερες συμβουλές της Michelin. Θα συζητήσουμε πώς να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε στην ίδια γκάμα ελαστικών και θα σας παρέχουμε σύστημα λήψης αποφάσεων, όπως ανεξάρτητες δοκιμές ελαστικών, ετικετογράφησεις και ιστοσελίδες σύγκρισης ελαστικών. Τέλος, θα συζητήσουμε ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο: τις επιδόσεις που αντέχουν στο χρόνο.

Τα κύρια κριτήρια επίδοσης για σύγκριση ελαστικών

Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, τα ελαστικά πρέπει να παρέχουν πολλά, συχνά αντικρουόμενα, χαρακτηριστικά επίδοσηςς. Η βελτίωση μιας επίδοσης δεν πρέπει να είναι εις βάρος των άλλων.

Πρόσφυση ή έλξη

Θυμηθείτε – τα ελαστικά είναι η μόνη επαφή που έχει το όχημά σας με το δρόμο, επομένως η πρόσφυσή τους παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ασφάλειά σας. Η ικανότητά σας να φρενάρετε, να στρίβετε, να επιταχύνετε ή να παραμένετε σταθεροί σε υψηλότερες ταχύτητες, εξαρτώνται από την πρόσφυση του ελαστικού σας. Κάθε τύπος ελαστικού έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πρόσφυση σε συγκεκριμένους τύπους καιρικών και οδικών συνθηκών. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε πώς και πού θα οδηγείτε και τι τύπο πρόσφυσης θα χρειαστείτε όταν επιλέγετε τα ελαστικά σας.

Διάρκεια ζωής

Το πόσο διαρκεί ένα ελαστικό πριν φθαρεί το πέλμα του είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να διασφαλίσετε ότι έχετε την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Μπορεί να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στη χιλιομετρική απόδοση του ελαστικού που θα λάβετε με βάση το σχεδιασμό και την ποιότητα του ελαστικού. Τα σπορ ελαστικά (ελαστικά υψηλών επιδόσεων) τείνουν να έχουν χαμηλότερη διάρκεια ζωής πέλματος από τα τυπικά ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων, επειδή το επίκεντρο του σχεδιασμού είναι η πρόσφυση και οι επιδόσεις, παρά η διάρκεια ζωής. Το πώς και πού οδηγείτε και αν φροντίζετε ή όχι τα ελαστικά σας θα επηρεάσει επίσης τη διάρκεια ζωής τους. 

Ενεργειακή αποτελεσματικότητα

Γνωρίζατε ότι 1 στα 5 ρεζερβουάρ καυσίμου ενός οχήματος οφείλεται στην αντίσταση κύλισης των ελαστικών στο δρόμο; Τα ελαστικά μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίμου του οχήματός σας. Ορισμένα ελαστικά έχουν συγκεκριμένη κατασκευή και υλικά που συμβάλλουν στη μείωση της αντίστασης κύλισης. Η αγορά ενεργειακά αποτελεσματικών ελαστικών που προσφέρουν χαμηλή αντίσταση κύλισης μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε καύσιμα ή να επεκτείνετε την αυτονομία των μπαταριών σας για τα ηλεκτρικά οχήματα – ένας ακόμη τρόπος για να έχετε καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Ευκολία Χειρισμού

Η ευκολία χειρισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο το όχημά σας ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του οδηγού (όπως τιμόνι, επιτάχυνση, πέδηση) και στις συνθήκες του δρόμου. Τα ελαστικά με εξαιρετική ευκολία χειρισμού μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια – διατηρώντας το όχημα σταθερό και υπό τον έλεγχο του οδηγού – καθώς και την οδηγική απόλαυση.
Το ελαστικό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευκολία χειρισμού:
Μεταφέρει τις οδηγίες του οδηγού από τον τροχό στο έδαφος. Γενικά, τα σπορ ελαστικά υψηλών επιδόσεων έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τις επιδόσεις για την ευκολία χειρισμού και να προσφέρουν ακριβή χειρισμό και ελιγμούς ακριβείας στις στροφές.

Άνεση και θόρυβος

Η οδηγική άνεση αναφέρεται στο πώς το ελαστικό προστατεύει τον οδηγό από τις ανωμαλίες του δρόμου. Τα ελαστικά που είναι βελτιστοποιημένα για καλύτερη άνεση είναι ειδικά σχεδιασμένα για να απορροφούν τους κραδασμούς και να παρέχουν ομαλή οδήγηση.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για μια απολαυστική εμπειρία οδήγησης είναι μια αθόρυβη οδήγηση. Αυτό καθορίζεται από το σχέδιο πέλματος ενός ελαστικού, την ποσότητα των αυλακώσεων στο ελαστικό και τις θέσεις τους. Γενικά, όσο πιο επιθετικό φαίνεται ένα σχέδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να δημιουργήσει θόρυβο. Αλλά να θυμάστε ότι οι αυλακώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή πρόσφυσης – αποφασίστε εάν αυτή η πρόσθετη πρόσφυση αξίζει λίγο περισσότερο θόρυβο.

Αντοχή

Τα ελαστικά πρέπει να μπορούν να αντιστέκονται σε οποιοδήποτε εμπόδιο έχει ο δρόμος. Η αντοχή ή στιβαρότητα ενός ελαστικού είναι η ικανότητά του να ξεπερνά τους καθημερινούς κινδύνους στο δρόμο. Εάν οδηγείτε συχνά σε κατεστραμμένους ή μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, αναζητήστε ελαστικά με ενισχυμένη αρχιτεκτονική.

Επιδόσεις που αντέχουν στο χρόνο

Όποια και αν είναι τα κριτήρια επίδοσης που λαμβάνονται υπόψη, είναι σημαντικό να διαρκούν σε όλη τη διάρκεια ζωής του ελαστικού. Αυτό σημαίνει όχι απλώς τη σύγκριση των ελαστικών όταν είναι καινούρια, αλλά και τη διασφάλιση ότι θα συνεχίσουν να αποδίδουν σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους μέχρι να φτάσουν τους δείκτες φθοράς. Ένα ελαστικό πρέπει να έχει καλές επιδόσεις από το πρώτο έως το τελευταίο χιλιόμετρο.

Πώς να συγκρίνετε ελαστικά  ίδιας γκάμαςελαστικών;

Κάθε γκάμα ελαστικών μας κατασκευάζεται βάσει μιας ποικιλίας διαστάσεων ώστε να ταιριάζει στα κατάλληλα οχήματα. 

Μερικές φορές μια γκάμα ελαστικών θα έχει πολλές εκδόσεις της ίδιας διάστασης ελαστικών αλλά με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές όπως:

●    Δείκτη ταχύτητας (π.χ: S, T, H, V, W, Y, κ.λπ.), 
●    Δείκτη φορτίου (π.χ: 91, 94, XL, κ.λπ.), 
●    Σήμανση ΟΕ (Αρχικός Εξοπλισμός).

Αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές είναι σημαντικές λεπτομέρειες που μπορούν να καθορίσουν εάν αυτή η έκδοση είναι συμβατή ή όχι με το όχημά σας και τον τρόπο οδήγησης.

Εάν είναι πολλές εκδόσεις συμβατές με το όχημά σας, σας συνιστούμε να επιλέξετε την έκδοση με τις ίδιες προδιαγραφές με τα ελαστικά του αρχικού εξοπλισμού σας, συμπεριλαμβανομένης της σωστής σήμανσης ΟE. 

Η σήμανση ΟΕ αφορά ελαστικά που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με κατασκευαστές αυτοκινήτων που πληρούν πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις, κατάλληλες για κάθε μάρκα αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, η σήμανση «MO» σημαίνει ότι το ελαστικό είναι εγκεκριμένο από τη Mercedes για τα οχήματά της. 

Ωστόσο, η σήμανση ΟE δεν είναι απαίτηση, εφόσον τηρούνται οι  διαστάσεις, οι δείκτες ταχύτητας και φορτίου.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε με ασφάλεια μια έκδοση με μεγαλύτερο δείκτη ταχύτητας ή φορτίου.

Ανεξάρτητες δοκιμές που θα σας βοηθήσουν να συγκρίνετε ελαστικά

Ανεξάρτητοι δοκιμαστές ελαστικών, όπως εξειδικευμένα περιοδικά ή επαγγελματικοί οργανισμοί, μπορούν να σας βοηθήσουν στη σύγκριση ελαστικών σας.

Κάθε χρόνο, αυτοί οι ανεξάρτητοι ελεγκτές χρησιμοποιούν πολύ αυστηρά κριτήρια για να αξιολογήσουν την επίδοση των ελαστικών δοκιμάζοντας τα σε διαφορετικές επιφάνειες. Αξιολογούν διάφορες πτυχές όπως το φρενάρισμα, την ευκολία χειρισμού, την αντίσταση κύλισης, το θόρυβο κ.λπ.

Σύγκριση ελαστικών με  βάση την ευρωπαϊκή ετικετογράφηση

Η ευρωπαϊκή ετικετογράφηση  έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να συγκρίνετε διαφορετικά μοντέλα ελαστικών (από διαφορετικές μάρκες ή εντός της ίδιας μάρκας) με αντικειμενικά κριτήρια. 

Για παράδειγμα, εάν θέλετε ένα καλοκαιρινό ελαστικό MICHELIN, μπορεί να ταλαντεύεστε μεταξύ του Primacy 4 και του E-Primacy. Η ετικετογρ'αφηση θα υποδεικνύει ότι το E-Primacy έχει καλύτερη αντίσταση κύλισης, η οποία συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2. Εάν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, η ετικετογράφηση θα σας οδηγήσει στη συνέχεια στο E-Primacy.

Η ετικετογράφηση μπορεί επομένως να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι περιορίζεται σε μερικά κριτήρια και ότι μετρά μόνο τα ελαστικά όταν είναι καινούρια, κάτι που δεν σας αποκαλύπτει τα πάντα για την επίδοση ενός ελαστικού.

Σύγκριση ελαστικών σε  ιστότοπους σύγκρισης ελαστικών

Η χρήση ιστοτόπων σύγκρισης ελαστικών μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι συγκρίσεις τους βασίζονται γενικά σε νέα ελαστικά, γεγονός που σημαίνει ότι τα δοκιμασμένα ελαστικά δεν αξιολογούνται μετά από ένα ορισμένο επίπεδο φθοράς (αφού έχουν διανύσει μερικές χιλιάδες μίλια). 

Ωστόσο, ορισμένες επιδόσεις ελαστικών είναι λιγότερο αποτελεσματικές με φθαρμένα ελαστικά, ιδιαίτερα σε βρεγμένο οδόστρωμα και ειδικά κατά το φρενάρισμα. Επομένως, είναι επίσης σημαντικό, κατά τη σύγκριση των ελαστικών, να αξιολογείται ηεπίδοση των ελαστικών μόλις αρχίσουν να φθείρονται.

Επιλογή ελαστικών με απόδοση που διαρκεί

Η διατήρηση των επιδόσεων του ελαστικού μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο είναι ακριβώς αυτό που απαιτεί η Michelin για τις γκάμες ελαστικών της.

Κατά την ανάπτυξη και την παραγωγή των ελαστικών μας, προσπαθούμε να επιτύχουμε την καλύτερη επίδοση χωρίς συμβιβασμούς όταν είναι καινούρια, και αυτή η επίδοση  να παραμένει σε εξαιρετικό επίπεδο μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο, μέχρι να φτάσει το νόμιμο όριο φθοράς πέλματος.

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο