r1a2 header

Πώς να επιλέξω τα καλύτερα ελαστικά για το αυτοκίνητό μου

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Τι ελαστικά χρειάζομαι; Πώς μπορώ να επιλέξω τα καλύτερα ελαστικά για το αυτοκίνητό μου; Εάν κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας, το άρθρο μας θα σας βοηθήσει να εξετάσετε τα σημαντικά κριτήρια για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

H διάσταση του ελαστικού μπορεί να φαίνεται ότι είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσετε ποια ελαστικά θα αγοράσετε. Ωστόσο, όπως θα δούμε, είναι επίσης απαραίτητο να λάβετε υπόψη το στυλ οδήγησης και τις καιρικές συνθήκες. Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή, θα αναφέρουμε επίσης το ευρωπαϊκό σύστημα ετικετογράφησης και θα σας παρέχουμε ένα εργαλείο λήψης αποφάσεων.

Παρατηρείστε τις διαστάσεις που υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή

Αυτό είναι το πρώτο κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ελαστικά για το αυτοκίνητό σας.
Καθώς ένα ελαστικό δεν έχει μια μόνο διάσταση πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τις διαστάσεις ελαστικών που είναι συμβατές με το όχημά σας πριν κάνετε την επιλογή σας, σύμφωνα με τα άλλα κριτήρια που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

car edito find tyre size tiresidewall tips and advice

Πού μπορώ να βρω τις διαστάσεις ελαστικών για το αυτοκίνητό μου;

Look at the sidewall of any one of your tyres and note the numbers and letters on it.
This information will help you find the tyres that fit your car.
Here is an example of the complete dimensions of a tyre: 255/55 R17 72H

Μπορείτε να βρείτε τις διαστάσεις ελαστικών στην πόρτα του οδηγού ή του συνοδηγού σας:

Οι διαστάσεις των ελαστικών αναφέρονται επίσης στο εγχειρίδιο του οχήματός σας (το οποίο βρίσκεται στο ντουλαπάκι του συνοδηγού). Σε αυτά τα έγγραφα συνήθως περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη διάσταση και τα χαρακτηριστικά των ελαστικών σας, καθώς και την κατάλληλη πίεση αέρα του ελαστικού.

Η  διαστάση του ελαστικού αναγράφεται σε αυτοκόλλητο στην πόρτα του οδηγού

Τι σημαίνουν αυτά τα γράμματα και οι αριθμοί;

Φάρδος Ελαστικού ή Φάρδος Διατομής(Παράδειγμα: 255)
Το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά μετριέται από το φαρδύτερο σημείο του εξωτερικού πλευρού ενός ελαστικού έως το φαρδύτερο σημείο του εσωτερικού του πλευρου.

Σχέση Διατομής(Παράδειγμα: 55)
Η σχέση διατομής είναι η αναλογία του ύψους του πλευρου του ελαστικού σε σχέση με το φάρδος του πέλματός του. Όσο μικρότερη είναι αυτή η αναλογία για το ίδιο φάρδος, τόσο μικρότερο είναι το ύψος, που σημαίνει ότι τόσο καλύτερα στρίβει το όχημα, αλλά είναι πιο σκληρό στην οδήγηση.

Κατασκευή(Παράδειγμα: R)
Δείχνει την κατασκευή του εσωτερικού του ελαστικού. Μπορεί να είναι τύπου R (Radial/Ακτινωτά ελαστικά) όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ελαστικά ή να έχει την ένδειξη D (Diagonal construction - Διαγώνιο ελαστικό) ή Β (Belted - με Σταυρωτά λινά).

Διάμετρος Τροχού : (Παράδειγμα: 17)
Ο αριθμός αυτός είναι σε ίντσες και δείχνει τη διάμετρο του τροχού στον οποίο τοποθετείται το ελαστικό.

Δείκτης Φορτίου : (Παράδειγμα: 104)
Δείχνει για πόσο βάρος είναι πιστοποιημένο το ελαστικό αυτό με τη μέγιστη ασφαλή ποσότητα αέρα. Οι αριθμοί παραπέμπουν σε έναν πίνακα που δείχνει την ικανότητα μεταφοράς φορτίου του ελαστικού.
Για παράδειγμα, 104 = 900 κιλά.

Μπορείτε να βρείτε το δικό σας στον πίνακα δείκτη φορτίου:

Πίνακας Δεικτών Ταχύτητας : (Παράδειγμα: V)

Δείχνει τη μέγιστη ασφαλή ταχύτητα για την οποία το ελαστικό είναι πιστοποιημένο να μεταφέρει φορτίο υπό καθορισμένες προϋποθέσεις. Οι δείκτες ταχύτητας αποτυπώνονται με γράμματα από Α έως Υ.

Για παράδειγμα, V = 240 km/h.

Για να βρείτε τη μέγιστη ταχύτητα για το ελαστικό σας, ανατρέξτε στον πίνακα δεικτών ταχύτητας. Η υπέρβαση του νόμιμου ορίου ταχύτητας ούτε συνιστάται ούτε είναι επιθυμητή.

hl marking

Ελαστικά υψηλού ωφέλιμου φορτίου (Ελαστικά HL) 

Τα Ελαστικά HL έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν το βάρος ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Επιτρέπουν τη χρήση του ίδιου μεγέθους ελαστικού αλλά με μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς φορτίου. 

Πώς να αναγνωρίσετε ένα Ελαστικό HL; Είναι εύκολο, χάρη στο πρόθεμα HL που βρίσκεται στην αρχή του μεγέθους του ελαστικού. Περισσότερες πληροφορίες

Τι είναι τα ελαστικά ΟΕ;

Τα ελαστικά ΟΕ είναι τα ελαστικά Πρώτης τοποθέτησης («Original Equipment») και είναι αυτά που έχει εγκρίνει ο κατασκευαστής του οχήματός σας και τα οποία περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό του.

Ορισμένοι κατασκευαστές οχημάτων, όπως Audi, BMW, Mercedes κ.ά., χρησιμοποιούν ελαστικά τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη συγκεκριμένη μάρκα. Τα ελαστικά αυτά φέρουν μια ειδική σήμανση ΟΕ στα πλευρά τους. Στην περίπτωση αυτή, η MICHELIN συνιστά αντικατάσταση των ελαστικών του οχήματός σας με ελαστικά με τη συγκεκριμένη σήμανση ΟΕ.

Πίνακας ενδείξεων ΟΕ ανά μάρκα οχήματος:

Κατασκευαστές αυτοκινήτων
Σήμανση πρώτης τοποθέτησης
marked tyre

Επιλογή ελαστικών για το αυτοκίνητό μου σύμφωνα με τη χρήση μου και τις συνθήκες χρήσης

Αφού έχετε τις διαστάσεις, υπάρχουν άλλα τρία κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη:

● τις καιρικές συνθήκες στις οποίες οδηγείτε
● το στυλ οδήγησης σας
● τον τύπο του οχήματος (ηλεκτρικό ή θερμικό)
 

Καιρικές συνθήκες:

Το άλλο κριτήριο που σας προτείνουμε να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ελαστικών για το αυτοκίνητό σας είναι οι καιρικές συνθήκες.

Πώς επιλέγω ελαστικά για το αυτοκίνητό μου ανάλογα με το κλίμα;

● Επιλέξτε καλοκαιρινά και χειμερινά ελαστικά εάν οδηγείτε σε ορεινή περιοχή εκτεθειμένη σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες (χιόνι, χειμώνας, πάγος) για αρκετούς μήνες τον χρόνο και θερμοκρασίες κάτω των 7°. Εάν οι χειμερινές σας συνθήκες είναι πιο έντονες, ανατρέξτε στο άρθρο μας «Πώς επιλέγω χειμερινό ελαστικό;»

34963888 m

 

● Επιλέξτε ελαστικά all-season, εάν ζείτε σε περιοχή με λιγότερο έντονους χειμώνες με περιστασιακές χιονοπτώσεις.
● Επιλέξτε καλοκαιρινά ελαστικά όλο το χρόνο, εάν οδηγείτε σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης με ήπιους χειμώνες (θερμοκρασία άνω των 7°C, χωρίς χιόνι).

Choose the right tyre for your needs

Choose the right tyre for your needs

Το στυλ οδήγησής σας:

Για να βεβαιωθείτε ότι απολαμβάνετε την οδήγηση, αναζητήστε ελαστικά που ταιριάζουν με τον τρόπο που σας αρέσει να οδηγείτε.

comfortable ride

Αν σας αρέσει μια ήσυχη άνετη βόλτα:

Αναζητήστε ελαστικά που αναφέρουν συγκεκριμένα άνεση, ομαλή οδήγηση ή χαμηλό επίπεδου εξωτερικού θορύβου. Γενικά, τα ελαστικά δρόμου με χαμηλότερη κατηγορία ταχύτητας (ονομασίες T, H ή V στο πλευρό) είναι βελτιστοποιημένα για περισσότερη άνεση αντί για περισσότερη ταχύτητα – συνιστάται να μην τοποθετείτε ποτέ ελαστικό με δείκτη ταχύτητας χαμηλότερο από αυτόν που καθορίζει ο κατασκευαστής του οχήματός σας. Επίσης, αποφύγετε τα σχέδια με βαθιές αυλακώσεις – μπορεί να φαίνονται όμορφα, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν πολύ θόρυβο από το δρόμο.
Το Primacy 4+, για παράδειγμα, θα ήταν μια καλή επιλογή.

Αν σας αρέσει να νιώθετε κάθε στροφή:

Αναζητήστε ελαστικά που προσφέρουν εξαιρετική ευκολία χειρισμού ή ακρίβεια οδήγησης. Αυτά ονομάζονται συχνά ελαστικά υψηλών επιδόσεων και έχουν υψηλότερες κατηγορίες ταχύτητας, που σημαίνει ότι είναι βελτιστοποιημένα για να παρέχουν καλύτερο έλεγχο και πιο άκαμπτη και ακριβέστερη οδήγηση.
Το MICHELIN Pilot Sport 5, για παράδειγμα, είναι η κατάλληλη επιλογή.

feeling curves

Tύπος οχήματος (ηλεκτρικό ή θερμικό):

Όλο και περισσότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα εισάγονται στην αγορά. Προσφέρονται πλέον συγκεκριμένα ελαστικά επειδή είναι σχεδιασμένα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των οχημάτων. Τα ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης, για παράδειγμα, είναι κατάλληλα για τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας της μπαταρίας. Αυτό ισχύει για τα ελαστικά μας E-Primacy και Pilot Sport EV.

Αν και το E-Primacy δεν έχει σχεδιαστεί ειδικά για ηλεκτρικά οχήματα, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για αυτά λόγω της ικανότητάς του να προσφέρει χαμηλή αντίσταση κύλισης. Το Pilot Sport EV είναι πιο κατάλληλο για «σπορ» ηλεκτρικά οχήματα (π.χ. Porsche Taycan, Tesla Model Y κ.λπ.)

ΟΜΑΔΑ ΕΥΡΟΥΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ;

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Θερμικά

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Θερμικά/Ηλεκτρικά

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Θερμικά

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Ηλεκτρικά

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Θερμικά/Ηλεκτρικά

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Θερμικά/Ηλεκτρικά

Επιλογή ελαστικών για το αυτοκίνητό μου χρησιμοποιώντας την ευρωπαϊκή ετικετογράφηση ελαστικών

Η νέα έκδοση της ετικέτας ελαστικών της ΕΕ στην οποία παρουσιάζεται η ενεργειακή αποτελεσματικότηα, των ελαστικών από το Α έως το Ε

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τα καλύτερα ελαστικά για το αυτοκίνητό σας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το σύστημα σήμανσης που έχει δημιουργηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, το οποίο σας επιτρέπει να επισημάνετε ορισμένες επιδόσεις ελαστικών, ιδίως την πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα και την ενεργειακή απόδοση, με βαθμό που κυμαίνεται από Α έως Ε.

Διαβάστε το άρθρο μας για την ευρωπαϊκή ετικέτα ελαστικών.

Ένα εργαλείο το οποίο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα καλύτερα ελαστικά για το αυτοκίνητό σας

Το εργαλείο αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα καταλληλότερα ελαστικά από τις κύριες διαθέσιμες σειρές της MICHELIN, σύμφωνα με τα εποχικά κριτήρια που αναφέρονται πιο πάνω. 

screen help consumer choose

Για παράδειγμα, εάν έχετε οικογενειακό αυτοκίνητο όπως ένα Renault Scenic και οδηγείτε σε ορεινή περιοχή, θα εναλλάσσετε μεταξύ καλοκαιρινών και χειμερινών ελαστικών.  
Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να επιλέξετε MICHELIN Alpin 6 για τον χειμώνα και MICHELIN Primacy 4 για το καλοκαίρι.  

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο