tyre wear indicator

Πώς ερμηνεύουμε το δείκτη φθοράς ελαστικού;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Η χρήση των σωστών ελαστικών στο αυτοκίνητό σας είναι απαραίτητη για την ασφάλειά σας, όταν οδηγείτε.

Επιπλέον, η διασφάλιση της καλής κατάστασης αυτών των ελαστικών αποτελεί βασικό μέρος της τακτικής συντήρησης του αυτοκινήτου για ασφαλή οδήγηση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη για την αξιολόγηση της κατάστασης των ελαστικών σας, από τα σημάδια φθοράς μέχρι την κατάσταση του πλευρού, αλλά ένας από τους σημαντικότερους είναι το βάθος φθοράς πέλματος του ελαστικού.

ΛΙΣΤΑ: ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ

- Πέλμα με βάθος μικρότερο από το νόμιμο ελάχιστο βάθος φθοράς πέλματος ελαστικού (1,6 mm για τα αυτοκίνητα)
- Εμφανείς φθορές, ρωγμές ή σχισμές στο πλευρό του ελαστικού
- Κηλίδες ή αποχρωματισμός του ελαστικού
- Ασυνήθιστα εξογκώματα ή παραμορφωμένα σημεία του πλευρό, φθορά του εξωτερικού μέρους του ελαστικού
- Εκτεθειμένο ή φθαρμένο συρματόσχοινο της στεφάνης
- Ρηγματώσεις στο πέλμα ή διαχωρισμός στοιχείων του πέλματος 

Τι είναι ο δείκτης φθοράς ελαστικού;

Οι δείκτες φθοράς πέλματος του ελαστικού είναι ενδείξεις που τοποθετούνται σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους σε όλο το πέλμα του ελαστικού, ώστε να μπορείτε διαπιστώσετε πόσο έχει μειωθεί το βάθος πέλματος. Στα ελαστικά MICHELIN για επιβατικά αυτοκίνητα, υπάρχει ανάγλυφη φιγούρα του Michelin Man, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε ευκολότερα τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι δείκτες βάθους πέλματος των ελαστικών. Με αυτό τον τρόπο, κατά τον έλεγχο των ελαστικών μπορείτε να καταλάβετε αμέσως εάν το πέλμα είναι πολύ φθαρμένο.

tyre wear indicator 1

Στα τελευταία μοντέλα ελαστικών της Michelin, μπορείτε να βρείτε και άλλους τύπους καινοτόμων δεικτών φθοράς πέλματος, όπως το Wear2Check.

Εάν το ελαστικό έχει φθαρεί μέχρι το επίπεδο του δείκτη φθοράς, η φθορά του πέλματος έχει φτάσει στο νόμιμο όριο των 1,6 mm και το ελαστικό πρέπει να αντικατασταθεί. 

tyre wear indicator 2

Πώς μπορώ να ελέγξω το βάθος πέλματος του ελαστικού μου με τη χρήση του δείκτη φθοράς ελαστικού;

Φροντίστε να έχετε εύκολη πρόσβαση στα ελαστικά σας, σταθμεύοντας το όχημα σε επίπεδη επιφάνεια σε έναν υπαίθριο και μεγάλο χώρο με περιορισμένη κίνηση, όπως έξω από το σπίτι σας ή σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Σβήστε τον κινητήρα και βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει χειρόφρενο.

Εντοπίστε τους δείκτες φθοράς πέλματος των ελαστικών για να διαπιστώσετε αν το βάθος πέλματος έχει φτάσει στο νόμιμο όριο φθοράς. Αν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε ένα όργανο μέτρησης του βάθους πέλματος για να ελέγξετε με ακρίβεια το τρέχον βάθος του πέλματος. Είναι ένα απλό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο των πελμάτων των ελαστικών αυτοκινήτων. Σε περίπτωση ανομοιόμορφης φθοράς, ελέγξτε πολλά διαφορετικά σημεία σε όλη την επιφάνεια του ελαστικού. 

tire wear indicator 3

Κατά τη διαδικασία αυτή, θα ήταν καλό να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να ελέγξετε ολόκληρη την επιφάνεια των ελαστικών για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν τα σημάδια φθοράς που αναφέρονται στην παραπάνω λίστα. Η φθορά των ελαστικών μπορεί να έχει διάφορες μορφές και να βρίσκεται, μεταξύ άλλων, σε μεσαία ή απομονωμένα σημεία των ελαστικών.

Επιπλέον, τα ελαστικά σας θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από επαγγελματία ο οποίος, εκτός από την εξωτερική επιφάνεια, μπορεί να εξετάσει και το εσωτερικό των ελαστικών και να εντοπίσει σημάδια ζημιών και φθοράς.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας για το πώς πρέπει να ελέγχετε το πέλμα των ελαστικών.  

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τα ελαστικά;

Αν και μοιάζει καλή ιδέα να αλλάζετε ελαστικά με τα πρώτα σημάδια φθοράς και πριν το νόμιμο όριο βάθους φθοράς πέλματος, η τακτική αυτή είναι δαπανηρή, άσκοπη και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Στον τομέα αυτόν, η Michelin συνεχίζει να καινοτομεί προσφέροντας ελαστικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσουν στο νόμιμο όριο φθοράς πέλματος. Χάρη στην αρχή της MICHELIN για επιδόσεις που φτιάχτηκαν να διαρκούν, η εξαιρετική αντοχή συναντά τις επιδόσεις υψηλού επιπέδου, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο χιλιόμετρο.

Ωστόσο, όταν το βάθος πέλματος φτάσει στα 1,6 mm, είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε τα ελαστικά το συντομότερο δυνατό, για να διασφαλίσετε τη μέγιστη οδηγική ασφάλεια και να παραμείνετε εντός του πλαισίου που ορίζει η νομοθεσία. Αν έχετε τυχόν ανησυχίες για τα ελαστικά σας ή θεωρείτε ότι φθείρονται υπερβολικά γρήγορα, φροντίστε να τα ελέγξει κάποιος επαγγελματίας το συντομότερο δυνατό. 

Knowing when to replace your tires | Michelin Garage

Τι κινδύνους ενέχει η οδήγηση με ελαστικά που έχουν μικρό βάθος πέλματος;

Η φθορά του πέλματος του ελαστικού και η μείωση του βάθους του είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Ελέγχοντας, όμως, τακτικά το βάθος μπορείτε να προβλέψετε πιθανά προβλήματα, ειδικά εάν ανακαλύψετε ότι τα ελαστικά σας φθείρονται ανομοιόμορφα ή υπερβολικά γρήγορα.

Το πολύ μικρό πέλμα στα ελαστικά μπορεί να δυσχεράνει το κράτημά τους στο δρόμο και να θέσει εσάς και άλλους οδηγούς σε κίνδυνο. Ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται όταν ο καιρός είναι βροχερός και το κράτημα στο δρόμο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο, για τη διατήρηση του ελέγχου του οχήματος και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου υδρολίσθησης.

Η οδήγηση με λεία ελαστικά, δηλαδή με ελαστικά που έχουν βάθος πέλματος μικρότερο από το νόμιμο κατώτατο όριο των 1,6 mm, εκτός από το γεγονός ότι δυσχεραίνει την οδήγηση καθώς μειώνει την ικανότητα φρεναρίσματος του αυτοκινήτου στο δρόμο, μπορεί να αποτελέσει και αιτία να σας επιβληθεί πρόστιμο.

Υπάρχουν συνήθεις αιτίες για την πρόωρη φθορά του πέλματος του ελαστικού;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φθοράς του πέλματος των ελαστικών, ανάλογα με την αιτία. Παρακάτω θα βρείτε μια αναλυτική περιγραφή των συνήθων αιτιών και των διαφορετικών τύπων πρόωρης φθοράς του πέλματος των ελαστικών:

• Ελαστικά σε υπο πίεση: Προκαλείται ανομοιόμορφη φθορά στα εξωτερικά άκρα του ελαστικού
• Ελαστικά σε υπερπίεση: Προκαλείται πρόωρη φθορά του πέλματος στο κέντρο του ελαστικού
• Ακατάλληλη ρύθμιση της γωνίας κάμπερ: Προκαλείται φθορά του ελαστικού είτε στον εσωτερικό είτε στον εξωτερικό ώμο του πέλματος

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επισκεφθείτε ένα κοντινό συνεργείο για να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία.

banner dealer locator

Βρείτε μεταπωλητές ελαστικών κοντά σας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Αυτοκίνητο
  • Αυτοκίνητο
  • Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση

Τι μπορώ να κάνω για την πρόληψη της φθοράς του πέλματος των ελαστικών και την παράταση της διάρκειας ζωής τους;

Ως οδηγός, μπορείτε να ελέγξετε σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα με την οποία φθείρονται τα ελαστικά σας. Για τον λόγο αυτόν, όταν οδηγείτε είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ορισμένους βασικούς παράγοντες, ώστε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας όσο το δυνατόν πιο πολύ.

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία είναι η διασφάλιση της σωστής πίεσης για το φορτίο του αυτοκινήτου και η αποφυγή υπέρβασης της μέγιστης ικανότητας μεταφοράς φορτίου που ορίζει ο κατασκευαστής, καθώς αυτή μπορεί να ασκήσει άσκοπα υπερβολική πίεση στα ελαστικά σας. Τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα στη βαλβίδα του ρεζερβουάρ σας, στην ετικέτα της πόρτας του οδηγού, στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας ή στον οδηγό του κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Κατά την οδήγηση, θα πρέπει να αποφεύγετε να φρενάρετε ξαφνικά ή να επιταχύνετε απότομα, καθώς και να διασχίζετε με υψηλή ταχύτητα εμπόδια που μπορεί να επηρεάσουν τα ελαστικά σας, όπως λακκούβες, σαμαράκια για ανάσχεση ταχύτητας και κράσπεδα. Τέλος, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση του αυτοκινήτου σας και να διασφαλίζετε ότι τα ελαστικά είναι σωστά φουσκωμένα και οι τροχοί είναι ευθυγραμμισμένοι.

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο