microsoftteams image

ΖΥΓΟΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΡΟΧΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ

Αισθάνεστε μη φυσιολογικές δονήσεις στο τιμόνι σας όταν οδηγείτε; Ίσως ένας από τους τροχούς σας χρειάζεται ζυγοστάθμιση. Συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο για να μάθετε περισσότερα για τη ζυγοστάθμιση τροχών μοτοσυκλέτας.

Περιεχόμενα του άρθρου:

Τι είναι η ζυγοστάθμιση τροχών μοτοσυκλέτας;

Ένας τροχός και ένα ελαστικό δεν είναι ποτέ τελείως κυκλικά. Επομένως, εάν ένας τροχός περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα, η περιστροφική κίνηση δεν είναι ομοιόμορφη, λόγω της ανομοιόμορφης κατανομής μάζας. Αυτή η περιστροφή προκαλεί «αναπηδήσεις». Σε μια μηχανή, αυτές οι αναπηδήσεις ανεβαίνουν από το πιρούνι και προκαλούν μη φυσιολογικές και δυσάρεστες δονήσεις στις χειρολαβές.

Στη ζυγοστάθμιση τροχών μοτοσυκλέτας, τοποθετούνται βάρη σε συγκεκριμένα σημεία του τροχού, ώστε να αντισταθμιστεί η ανισορροπία και να επιτευχθεί μια ομαλή περιστροφική κίνηση.

Γιατί ένας τροχός μπορεί να χάσει την ισορροπία του;

Λόγω του βασικού υλικού κατασκευής του (καουτσούκ), ένα ελαστικό δεν μπορεί να είναι τελείως κυκλικό. Για τον λόγο αυτό, κάθε ελαστικό που τοποθετείται σε έναν τροχό πρέπει να ζυγοσταθμιστεί, ακόμα κι αν το ελαστικό είναι καινούριο.

Στην πράξη, μια ανισορροπία μπορεί να προκληθεί και από άλλες συγκυρίες. Για παράδειγμα, εάν χτυπήσετε ένα κράσπεδο, ο τροχός μπορεί να παραμορφωθεί και να δημιουργηθεί ανισορροπία. Μπορεί, επίσης, κατά την οδήγηση να τύχει να χαθούν ένα ή περισσότερα βάρη εάν δεν έχουν κολληθεί σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε μια μη φυσιολογική δόνηση όταν οδηγείτε.

Πότε πρέπει ένας τροχός να ζυγοσταθμιστεί;

Εάν παρατηρήσετε μια μη φυσιολογική δόνηση όταν οδηγείτε, σας συμβουλεύουμε, φυσικά, να επισκεφτείτε τον μεταπωλητή σας ή κάποιον επαγγελματία.

Θα πρέπει πάντα να διορθώνετε τις μη φυσιολογικές δονήσεις, διότι, εκτός του ότι κάνουν δυσάρεστη την οδήγηση, μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη φθορά σε εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας σας. Για παράδειγμα, τα ρουλεμάν των τροχών και της στήλης του τιμονιού, όπως και οι σωλήνες του πιρουνιού, υπόκεινται μη φυσιολογική καταπόνηση εξαιτίας αυτών των δονήσεων.

Ο επαγγελματίας θα ελέγξει τους τροχούς σας για να προσδιορίσει εάν κάποιος έχει χάσει την ισορροπία του και, εάν χρειαστεί, θα πραγματοποιήσει ζυγοστάθμιση των τροχών της μοτοσυκλέτας. Εάν οι μη φυσιολογικές δονήσεις επιμείνουν παρά την ικανοποιητική ισορροπία των τροχών, ο επαγγελματίας θα αναζητήσει άλλες πιθανές αιτίες για να τις εξαλείψει.

Ζυγοστάθμιση τροχών μοτοσυκλέτας: η εξαίρεση στην οδήγηση εκτός δρόμου

Για οδήγηση εκτός δρόμου, δεν απαιτείται ζυγοστάθμιση τροχών μοτοσυκλέτας. Για τη δραστηριότητα αυτή, στις μοτοσυκλέτες συχνά τοποθετούνται ελαστικά με αφρό και «συγκρατητές», που τοποθετούνται στον τροχό, προκειμένου να μην περιστρέφεται ο αφρός. Αυτές οι προσθήκες ουσιαστικά προκαλούν ανισορροπία, η οποία, όμως, δεν χρειάζεται να διορθωθεί. Γιατί, όμως; Για τον απλό λόγο ότι οι κραδασμοί, τα εμπόδια και οι δονήσεις είναι εγγενή στοιχεία της οδήγησης εκτός δρόμου.

Πώς ζυγοσταθμίζεται ένας τροχός;

Τοποθετεί τη διάταξη ελαστικού-τροχού στον άξονα του μηχανήματος και εισάγει δεδομένα χειροκίνητα, όπως η διάμετρος και το πλάτος του τροχού. Αφού περιστρέψει τον τροχό, το μηχάνημα ζυγοστάθμισης επισημαίνει το σημείο ανισορροπίας και τη μάζα που αντιπροσωπεύει.

Ο επαγγελματίας μπορεί, έπειτα, να προσθέσει βάρος στον τροχό σε αντίθετο σημείο από την ανισορροπία, για να την αντισταθμίσει. Για να βρει τη συνολική απαιτούμενη μάζα, τοποθετεί μία ή περισσότερες ράβδους στον τροχό στο αναφερόμενο σημείο.

Όταν αγοράζετε μια μοτοσυκλέτα, την παραλαμβάνετε με ελαστικά και τροχούς που έχουν ήδη ζυγοσταθμιστεί. Εάν ο επαγγελματίας πρέπει να αντικαταστήσει το ελαστικό σας, θα το ζυγοσταθμίσει αφού τοποθετήσει νέα βάρη.

wheel balancing machine

Ο επαγγελματίας συνήθως χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα ζυγοστάθμισης, δηλαδή ένα ημιαυτόματο μηχάνημα που περιστρέφει το λάστιχο και εντοπίζει το σημείο οποιασδήποτε ανισορροπίας.

balancing weights

Σε αυτήν την εικόνα, έχουν τοποθετηθεί στον τροχό δύο λευκά βάρη το ένα δίπλα στο άλλο. Μπορείτε να δείτε ότι ένα τρίτο βάρος, το οποίο είχε τοποθετηθεί παλαιότερα, έχει αφαιρεθεί.

Ζυγοστάθμιση στατικού και δυναμικού τροχού

Υπάρχουν δύο δυνατοί τρόποι να ζυγοσταθμιστεί ένας τροχός.

static balancing

Στατική ζυγοστάθμιση

Η στατική ζυγοστάθμιση περιλαμβάνει την τοποθέτηση βαρών στο κέντρο του τροχού, στο επίπεδο σημείο της ζάντας (βλ. το παρακάτω διάγραμμα). Με αυτή τη μέθοδο, η οποία μπορεί να γίνει με ή χωρίς μηχάνημα, ζυγοσταθμίζεται ο κάθετος άξονας του τροχού.

dynamic balancing

Δυναμική ζυγοστάθμιση

Με τη δυναμική ζυγοστάθμιση, τοποθετούνται βάρη αντίθετα από τις ανισορροπίες που έχουν εντοπιστεί εφόσον δεν βρίσκονται στο κέντρο της διάταξης ελαστικού-τροχού, αλλά στα πλευρά. Αυτή η μέθοδος, η οποία είναι πιο περίπλοκη, αλλά και πιο αποτελεσματική, γίνεται με μηχάνημα ζυγοστάθμισης, καθιστώντας δυνατή τη ζυγοστάθμιση του τροχού οριζόντια, αλλά και κάθετα.

manual balancing
Δυναμική, ημιαυτόματη ζυγοστάθμιση τροχού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυναμική ζυγοστάθμιση πραγματοποιείται χωρίς μηχάνημα ζυγοστάθμισης. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια αγώνων σε πίστα ή σε συγκεκριμένα ελαστικά για σκούτερ που, λόγω της μικρότερης διαμέτρου τους, δεν είναι συμβατά με το μηχάνημα.

Ο επαγγελματίας χρησιμοποιεί σε αυτές τις περιπτώσεις ένα εξάρτημα με άξονα που επιτρέπει τη χειροκίνητη περιστροφή του τροχού και μπορεί να εντοπίσει, χάρη στις δεξιότητές του, πού βρίσκεται η ανισορροπία και το βάρος που απαιτείται για να αντισταθμιστεί.

Σε έναν διαγωνισμό, η ζυγοστάθμιση γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Ωστόσο, η οδήγηση σε οδόστρωμα και ιδιαίτερα στις ευθείες είναι εκεί όπου η ενόχληση από τη διαρκή δόνηση γίνεται αισθητή στις χειρολαβές εάν ο τροχός δεν έχει ζυγοσταθμιστεί σωστά.

Μπορώ να ζυγοσταθμίσω μόνος μου έναν τροχό;

Όπως καταλαβαίνετε, η ζυγοστάθμιση απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και δεξιότητες. Για τον λόγο αυτό, εάν παρατηρήσετε μια μη φυσιολογική δόνηση, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να διερευνήσει την αιτία και, εάν χρειαστεί, να ζυγοσταθμίσει τους τροχούς.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρακάτω εργαλείο μας για να βρείτε έναν επαγγελματία κοντά σας.

map search desktop

Βρείτε το πλησιέστερο κατάστημα ελαστικών σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση
Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο