chaines pneus michelin

Αλυσίδες χιονιού: πότε να τις τοποθετήσετε, πώς να τις χρησιμοποιήσετε

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι συνθήκες οδήγησης μπορεί να είναι επικίνδυνες και απρόβλεπτες, με τις επιφάνειες των δρόμων να κυμαίνονται από ξηρές, υγρές, χιονισμένες, παγωμένες, μερικές φορές σε μια μέρα. Σε περιπτώσεις όπου το χιόνι και ο πάγος έχουν δύναμη πάνω από το δρόμο, οι αλυσίδες χιονιού είναι ένα κοινό αξεσουάρ. Ακολουθεί ένας οδηγός για το πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε. 

Πότε να βάλετε αλυσίδες χιονιού;

1 - Φορέστε αλυσίδες χιονιού όταν απαιτείται από τους κανονισμούς

 

Σε ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα σε ορεινούς δρόμους και δρόμους που οδηγούν σε χιονοδρομικά κέντρα, ενδέχεται να υπάρχει νομοθεσία που να απαιτεί να χρησιμοποιείτε αλυσίδες χιονιού ή χειμερινά ελαστικά. Σε ορισμένες περιοχές στην Ευρώπη, αυτή η απαίτηση σηματοδοτείται από την επίσημη οδική πινακίδα B26.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτή η πινακίδα συνοδεύεται από άλλη πινακίδα που αναφέρει ότι τα ελαστικά χιονιού είναι αποδεκτά.

 

 

guide ue regulations

2 - Φορέστε αλυσίδες χιονιού αν έχετε καλοκαιρινά ελαστικά

panneau b26

photo credits: Stéphane DUCLET

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αλυσίδες χιονιού όταν είναι απαραίτητο ή όταν υποδεικνύεται από μια πινακίδα της αλυσίδας χιονιού, ανεξάρτητα από τα ελαστικά του οχήματός σας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση αλυσίδων συνοδεύεται από ορισμένους περιορισμούς :

  • Η τοποθέτηση αλυσίδων χιονιού σε κρύο καιρό, τη νύχτα και στην άκρη του δρόμου δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι τείνουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να τα βάλουν στη θέση τους, οπότε είναι πιθανό να οδηγούν σε επικίνδυνες συνθήκες με κακή πρόσφυση και πρόσφυση εδώ και αρκετό καιρό.

 

  • Στην Ευρώπη δεν συνιστάται να οδηγείτε με ταχύτητα μεγαλύτερη από 30 μίλια/ώρα με εξοπλισμένες αλυσίδες χιονιού.
    Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή ζημιάς στις αλυσίδες χιονιού, είναι απαραίτητο να τις αφαιρέσετε πριν οδηγήσετε σε κανονικές επιφάνειες του δρόμου.
     

Για να ελαχιστοποιήσετε την ανάγκη χρήσης αλυσίδων χιονιού, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε λάστιχα προσαρμοσμένα στις συνθήκες, όπως χειμερινά ή ελαστικά όλων των εποχών.

3 - Φορέστε αλυσίδες χιονιού αν έχετε χειμερινά ή ελαστικά όλης της σεζόν

Σε αντίθεση με τα θερινά ελαστικά, τα χειμερινά και τα ελαστικά όλων των εποχών είναι σχεδιασμένα για οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες. Το καουτσούκ τους παραμένει εύκαμπτο ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι βαθιές αυλακώσεις τους προσθέτουν πρόσφυση σε κρύο και βρεγμένο έδαφος, καθώς και στο χιόνι. Ακόμη και με αυτά τα ελαστικά, ωστόσο, οι αλυσίδες χιονιού μπορούν να είναι χρήσιμες όταν οδηγείτε σε ακραίες συνθήκες, καθώς αυξάνουν την πρόσφυση στον πάγο ή το χιόνι.

Φροντίστε να επιλέξετε τα εξαρτήματά σας προσεκτικά. Τα χειμερινά ελαστικά και τα ελαστικά όλων των εποχών ταιριάζουν καλύτερα σε σύνθετες ή μεταλλικές αλυσίδες, καθώς οι κάλτσες χιονιού στερούν τα χειμερινά και τα ελαστικά όλων των εποχών τη φυσική τους πρόσφυση στο χιόνι.  

chaines neige michelin

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αλυσίδων χιονιού και των κάλτσες χιονιού;

Η κύρια διαφορά είναι στη σχεδίαση: αλυσίδες χιονιού προστίθενται πάνω από το πέλμα του ελαστικού, ενώ οι κάλτσες χιονιού καλύπτουν πλήρως τους τροχούς. Με τις αλυσίδες χιονιού, το κράτημα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ελαστικού και της αλυσίδας. Με τις κάλτσες χιονιού, είναι το υφασμάτινο υλικό της κάλτσας που παρέχει πρόσφυση.

Απόδοση αλυσίδων χιονιού και κάλτσες χιονιού

Σε σκληρό χιόνι, τα 2 συστήματα λειτουργούν περίπου το ίδιο, ενώ σε φρέσκο χιόνι και μαύρο πάγο, οι αλυσίδες είναι πιο αποτελεσματικές. Είναι επίσης πιο ανθεκτικά και θα αλλοιωθούν πιο αργά σε δρόμους που έχουν καθαριστεί από το χιόνι. Οι κάλτσες, ωστόσο, τοποθετούνται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

Τα διάφορα είδη αλυσίδων

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, μπορούσες να βρεις μόνο μεταλλικές αλυσίδες στην αγορά. Τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια, ωστόσο, κυρίως με την παρότρυνση της Michelin, νέες ιδέες αλυσίδων —όπως κάλτσες (SOS Grip) και σύνθετες αλυσίδες (Michelin Easy Grip)— έχουν αναπτυχθεί για ευκολότερη χρήση, ιδιαίτερα όσον αφορά την εγκατάσταση και συνεχής βελτίωση της απόδοσης.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σειρά αλυσίδων χιονιού, επισκεφτείτε τον αποκλειστικό ιστότοπό μας.

bibendum

Ποια είναι η νομοθεσία για τις αλυσίδες χιονιού στην Ευρώπη;

Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δική της νομοθεσία σχετικά με τη χρήση αλυσίδων χιονιού.

Αυτοί οι κανονισμοί καθορίζουν τους τύπους προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν (για παράδειγμα, στη Γερμανία και την Αυστρία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μεταλλικές αλυσίδες) και πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 

Δείτε τον παρακάτω πίνακα για τους κανονισμούς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

shutterstock 92325316

*subject to change. Please check the country’s current regulations.

carousel produit x ice north

Μπορούν να συνδεθούν αλυσίδες χιονιού σε οποιοδήποτε όχημα;

Τα περισσότερα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιούν κλασικές ή τυπικές αλυσίδες, αλλά ορισμένα οχήματα απαιτούν ειδικές αλυσίδες. Αυτό οφείλεται γενικά στο ότι έχουν μικρότερο φρεάτιο τροχού, πράγμα που σημαίνει ότι η χρήση τυπικών αλυσίδων μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο όχημα. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάλτσες χιονιού, σύνθετες αλυσίδες ή πλευρικές αλυσίδες.

Πριν επιλέξετε ένα προϊόν, θα πρέπει να γνωρίζετε το μοντέλο του οχήματός σας και το μέγεθος των ελαστικών σας.

Όλα τα οχήματα, ανεξάρτητα από το εάν είναι μπροστινά, πίσω ή τετρακίνητα, πρέπει να έχουν αλυσίδες χιονιού τοποθετημένες και στα τέσσερα ελαστικά για τη διατήρηση της σταθερότητας του οχήματος.  

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο