wheel-alignment-wheel-balancing

Ευθυγράμμιση τροχών, ζυγοστάθμιση τροχών : Πότε γίνεται;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Η εσφαλμένη ευθυγράμμιση ή ζυγοστάθμιση τροχών μπορεί να έχει συνέπειες για την ασφάλειά σας και τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας, προκαλώντας περιττά έξοδα που μπορούν να αποφευχθούν.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε αναλυτικά το τι σημαίνει ζυγοστάθμιση τροχών και πότε θα πρέπει να γίνεται. Θα εξετάσουμε επίσης τις συνέπειες της λανθασμένης ευθυγράμμισης τροχών και πώς διορθώνεται.

Ζυγοστάθμιση τροχών

Τι είναι η ζυγοστάθμιση τροχών;

Όταν μιλάμε για ζυγοστάθμιση τροχών, στην πραγματικότητα μιλάμε για το συνδυασμό ελαστικού + ζάντας.Ένας τροχός μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας, όταν μια περιοχή του ελαστικού ή της ζάντας είναι βαρύτερη ή ελαφρύτερη από τις άλλες. Αυτή η άνισα κατανεμημένη μάζα δημιουργεί ανισορροπία.

Η ζυγοστάθμιση τροχών είναι μια παρέμβαση που στοχεύει να αντισταθμίσει τον τροχό με μια μάζα για να αποκαταστήσει την ισορροπία του και να κάνει τη βέλτιστη περιστροφή.

Πώς χάνουν οι τροχοί την ισορροπία τους;

Συχνά, όταν τοποθετούνται ελαστικά, εάν υπάρχει μια ελαφρά ανομοιομορφία στο ελαστικό ή στον τροχό και αυτά τα φαινόμενα μπορούν πραγματικά να συνδυαστούν για να ενισχύσουν τη δυναμική ανισορροπία.Επομένως, η δυναμική ζυγοστάθμιση θα πρέπει να πραγματοποιείται συστηματικά κάθε φορά που τα ελαστικά αντικαθίστανται ή επανατοποθετούνται.

Η ζυγοστάθμιση σχετίζεται με την τοποθέτηση. Εκτελείται συστηματικά από τον επαγγελματία, όταν αυτός ή αυτή πραγματοποιεί την τοποθέτηση του ελαστικού για εσάς.

Γιατί είναι η ζυγοστάθμιση των τροχών σημαντική;

Εάν είναι αρκετά μεγάλη, οποιαδήποτε ανισορροπία στο συγκρότημα τροχού και ελαστικού μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στην ανάρτηση και το όχημα σε συγκεκριμένες ταχύτητες. Οι κραδασμοί αυτοί όχι μόνο μπορούν να κάνουν την οδήγησή σας δυσάρεστη, αλλά και να επιταχύνουν τη φθορά του πέλματος του ελαστικού σας και άλλων εξαρτημάτων της ανάρτησης στο όχημα. Η πρόωρη φθορά οδηγεί σε αυξημένο κόστος καθώς το ελαστικό θα πρέπει να αντικατασταθεί πρόωρα.

Η ζυγοστάθμιση τροχών διασφαλίζει ότι θα αποφύγετε την ταλαιπωρία των δυσάρεστων κραδασμών στο αυτοκίνητο και το πρόωρο κόστος της αντικατάστασης του ανομοιόμορφα φθαρμένου ελαστικού.

Πώς μπορώ να ξέρω αν οι τροχοί μου χρειάζονται ζυγοστάθμιση;

Η κύρια ένδειξη είναι όταν παρατηρείτε κραδασμούς κατά την οδήγηση, οι οποίοι προκαλούν ενόχληση.Μπορεί να παρατηρήσετε αυτούς τους κραδασμούς στο τιμόνι, στο κάτω μέρος, στο ταμπλό ή στα καθίσματα.

Η ανισορροπία μερικές φορές γίνεται αισθητή μόνο όταν επιτυγχάνετε συγκεκριμένες ταχύτητες που αντιπροσωπεύουν φυσικές συχνότητες δόνησης στα συστήματα ανάρτησης και στη δομή του οχήματος, για παράδειγμα.

Πότε θα πρέπει να κάνω ζυγοστάθμιση στους τροχούς μου;

Η ζυγοστάθμιση είναι πάντα απαραίτητη όταν τοποθετείται ελαστικό. Εάν ο τροχός σας έχει χτυπηθεί, για παράδειγμα από κράσπεδο, η ζάντα μπορεί να έχει υποστεί ζημιά και ο τροχός μπορεί να χρειαστεί να ζυγοσταθμιστεί ξανά. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες, αναθέστε τον έλεγχο σε έναν επαγγελματία.

Πότε γίνεται η ζυγοστάθμιση των τροχών ;

Ο επαγγελματίας χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα ζυγοστάθμισης για να ανιχνεύσει μη ισορροπημένες περιοχές ελαστικού και ζάντας. Στη συνέχεια, τοποθετεί αντίβαρα στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό της ζάντας, στις θέσεις που εντοπίζει το μηχάνημα, για να αντισταθμίσει την ανισορροπία.

- Σε ατσάλινες ζάντες: ο επαγγελματίας τοποθετεί βάρη στα χείλη της ζάντας.
- Σε ζάντες αλουμινίου: ο επαγγελματίας τοποθετεί βάρη σε αυτοκόλλητες λωρίδες πίσω από τις ακτίνες για να αποφύγει την ζημιά της ζάντας.

Ζυγοστάθμιση τροχών κοντά μου

Εάν έχετε παρατηρήσει δόνηση ή θέλετε να αλλάξετε ελαστικά, μπορείτε να βρείτε έναν επαγγελματία στην περιοχή σας χρησιμοποιώντας την εφαρμογή του εντοπισμού μεταπωλητή.

Ευθυγράμμιση τροχών

Τι είναι η ευθυγράμμιση τροχών;

Σε αντίθεση με τη ζυγοστάθμιση, η οποία συνήθως αφορά στο σύνολο ελαστικού και τροχού, η ευθυγράμμιση σχετίζεται στην πραγματικότητα με την ανάρτηση του οχήματος. Η ευθυγράμμιση της ανάρτησης του οχήματός σας σημαίνει προσαρμογή των γωνιών των τροχών στις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Αυτό περιλαμβάνει τη ρύθμιση της ευθυγράμμισης και της κλίσης των τροχών, όπως εξετάζεται αναλυτικότερα παρακάτω. Πρόκειται για πολύπλοκη εργασία που πρέπει να διεξάγεται από ειδικό.

Πώς μπορώ να ξέρω εάν οι τροχοί μου χρειάζονταιευθυγράμμιση;

 

Η ανομοιόμορφη φθορά του ελαστικού ή η μικρή διάρκεια ζωής του ελαστικού είναι σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα ευθυγράμμισης.

Αν παρατηρήσετε, για παράδειγμα, ότι ο ώμος του ελαστικού είναι πιο φθαρμένος από το υπόλοιπο, τότε είναι επείγον να ελέγξετε την ευθυγράμμιση της ανάρτησης του οχήματός σας και, εάν είναι απαραίτητο, να τη ρυθμίσετε.

Σε αυτές τις εικόνες, υποδεικνύονται οι περιοχές του ελαστικού που επηρεάζονται:

(1) Φθορά με μορφή σαν "δόντια από πριόνι" στις προεξέχουσες άκρες των κυβιδίων γόμας υποδηλώνει λανθασμένη ευθυγράμμιση.
(2) Η επιταχυνόμενη φθορά στη μία πλευρά του πέλματος του ελαστικού, εσωτερικά ή εξωτερικά, μπορεί να υποδηλώνει λανθασμένη ρύθμιση κάμπερ

Η λανθασμένη ευθυγράμμιση μπορεί να οδηγήσει σε:

• αλλοιωμένη συμπεριφορά του οχήματος, ιδιαίτερα σε ανεπαρκή πρόσφυση στον δρόμο που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών του (το όχημα τείνει να ωθείται προς τη μία πλευρά του δρόμου)
• πρόωρη φθορά των ελαστικών σας που απαιτεί πρόωρη αντικατάσταση
• υπερβολική κατανάλωση καυσίμου.

Πώς μπορεί η ευθυγράμμιση να πάει λάθος;

Η απώλεια ευθυγράμμισης μπορεί να προκύψει μετά από πρόσκρουση σε κράσπεδο, οδήγηση σε μια λακκούβα ή σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ατυχήματα.

Γιατί είναι σημαντικό να ρυθμίζετε την ευθυγράμμιση τροχών;

Η σωστά ρυθμισμένη ευθυγράμμιση των τροχών βοηθά στη βελτιστοποίηση του χειρισμού του οχήματος και της διάρκειας ζωής των ελαστικών.

Επιπλέον, εξοικονομείτε χρήματα επειδή:

• τα ελαστικά σας διαρκούν περισσότερο
• καταναλώνετε λιγότερο καύσιμο

Πώς μπορώ να ρυθμίσω ευθυγράμμιση των τροχών μου;

Αυτό πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο επαγγελματία. Πραγματοποιεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή για να βελτιστοποιήσει τη συμπεριφορά του οχήματος.

Κατά τον έλεγχο γεωμετρίας, ελέγχονται διάφορες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του παραλληλισμού και της γωνίας κάμπερ, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

1/ Ευθυγράμμιση ή σύγκλιση

Η ευθυγράμμιση ή η σύγκλιση αναφέρεται στους τροχούς στον ίδιο άξονα.

Αριστερά: οι μπροστινοί τροχοί έχουν ελάττωμα «σύγκλισης»: συγκλίνουν προς τα μέσα.
Δεξιά: οι μπροστινοί τροχοί έχουν ελάττωμα «απόκλισης»: είναι στραμμένοι προς τα έξω.

Αριστερά:Σε χώρες όπου οι άνθρωποι οδηγούν αριστερά, συμβαίνει το αντίθετο. Ο οδηγός αντισταθμίζει με το τιμόνι προς τα δεξιά, το οποίο φθείρει πρόωρα το σωστό ελαστικό.

Δεξιά: Σε χώρες όπου οι άνθρωποι οδηγούν στη δεξιά πλευρά του δρόμου, η κλίση του δρόμου ωθεί το αυτοκίνητο στη δεξιά πλευρά. Επομένως, ο οδηγός κατευθύνεται ελαφρώς προς τα αριστερά για να αντισταθμίσει. Σε αυτή την περίπτωση, το ελαστικό στα αριστερά θα φθαρεί περισσότερο.

2/ Camber

Η γωνία κάμπερ είναι η κλίση του τροχού προς τον κάθετο άξονα όπως φαίνεται από την μπροστινή πλευρά του οχήματος.

Αριστερά: Αριστερά, αρνητική γωνία κάμπερ.

Δεξιά:Δεξιά, θετική γωνία κάμπερ.

Εάν αυτή η γωνία είναι πολύ μεγάλη, το ελαστικό θα φθαρεί ανομοιόμορφα.

- Η θετική γωνία κάμπερ προκύπτει όταν η κορυφή του τροχού απομακρύνεται από το όχημα. Η υπερβολική θετική γωνία κάμπερ φθείρει το ελαστικό στην εξωτερική άκρη.

- Η αρνητική γωνία κάμπερ προκύπτει όταν η κορυφή του τροχού έχει κλίση προς το εσωτερικό του οχήματος. Η υπερβολική αρνητική γωνία κάμπερ φθείρει το ελαστικό στην εσωτερική άκρη.

Η γωνία κάμπερ μελετάται και προσαρμόζεται για κάθε όχημα, ώστε το ελαστικό να διατηρείται όσο πιο επίπεδο γίνεται στο έδαφος σε ευθείες και στροφές. Αν η διαφορά των γωνιών κάμπερ είναι πολύ μεγάλη μεταξύ των μπροστινών τροχών, το όχημα ωθείται απότομα προς τη μία πλευρά.

Πότε θα πρέπει να ελέγχω την ευθυγράμμιση των τροχών μου;

Συνιστάται να ελέγχετε την ευθυγράμμιση των τροχών σας όταν παρατηρήσετε ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά σας, εάν εντοπίσετε οποιαδήποτε αλλαγή στον χειρισμό ή στο τιμόνι και όταν έχετε τοποθετήσει καινούρια ελαστικά.

Η φθορά των ελαστικών ελέγχεται κατά τον τεχνικό έλεγχο του οχήματος. Εάν παρατηρηθεί μη φυσιολογική φθορά από τον τεχνικό, μπορεί να σας συμβουλεύσει να ελέγξετε την ευθυγράμμιση.

microsoftteams image 10

Ευθυγράμμιση τροχών κοντά μου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία επιλογής αντιπροσώπου μας: θα σας βοηθήσει να βρείτε έναν ειδικό για ελαστικά στην περιοχή σας.

map search desktop

Βρείτε μεταπωλητές ελαστικών κοντά σας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Αυτοκίνητο
  • Αυτοκίνητο
  • Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση
Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο