as 416552898

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΓΟ

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Από παγωμένους δρόμους και σκοτεινές, ομιχλώδεις νύχτες μέχρι απροσδόκητες χιονοθύελλες, ο χειμώνας μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη εποχή του χρόνου όταν οδηγούμε. Η ασφαλής οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί πολύ πιο υπομονετική προσέγγιση, καθώς επίσης κάποιες βασικές προετοιμασίες για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να αντιμετωπίσετε τις συνθήκες που επικρατούν κατά την οδήγηση στο χειμώνα.

Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας για χειμερινή οδήγηση

Πρώτα απ' όλα, ελέγξτε ότι τα ελαστικά σας βρίσκονται σε καλή κατάσταση και είναι σωστά φουσκωμένα, με ελάχιστη φθορά πέλματος όταν οδηγείτε το χειμώνα - στις περισσότερες χώρες, αυτό είναι 1,6 mm.
Αν αντιμετωπίζετε τακτικά παρατεταμένες και έντονες χειμερινές καιρικές συνθήκες στην περιοχή στην οποία κατοικείτε, αξίζει να αντικαταστήσετε τα καλοκαιρινά ελαστικά σας με χειμερινά όπως με την γκάμα ελαστικών MICHELIN Alpin, τα οποία έχουν πολύ καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και στον πάγο λόγω του ειδικά σχεδιασμένου σχεδίου και βάθους 
σκαλίσματος/ Αν σας ενδιαφέρει η χειμερινή οδήγηση σε έναν ορεινό δρόμο, εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε αλυσίδες χιονιού για ιδιαίτερα χιονισμένους δρόμους, ώστε να βελτιώσετε την πρόσφυσή σας στο οδόστρωμα. 
Αν ζείτε σε περιοχές με πιο ήπιο χειμώνα και περιστασιακές χιονοπτώσεις, μια καλή εναλλακτική θα μπορούσε να είναι να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητό σας ελαστικά All season, τα οποία θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς στο δρόμο όταν πέφτει η θερμοκρασία.   Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε το χιόνι από το όχημά σας, να συμπληρώσετε αντιψυκτικό για το παρμπρίζ σας και να απομακρύνετε τον πάγο από το παρμπρίζ προτού ξεκινήσετε. 

Τα χειμερινά ελαστικά καθιστούν την οδήγηση πιο ασφαλή στο χιόνι και στον πάγο

Λάβετε προφυλάξεις κατά την οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο

Το φρενάρισμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο κατά την οδήγηση στο χιόνι και κατά την οδήγηση στον πάγο, οπότε πρέπει να πηγαίνετε πιο αργά και να πολλαπλασιάσετε τη συνηθισμένη απόσταση ακινητοποίησης ανάμεσα στο αυτοκίνητό σας και το προπορευόμενο αυτοκίνητο έως και 10 φορές, ειδικότερα σε δρόμους με πολύ πάγο.

Αποφύγετε τον κίνδυνο ολίσθησης φρενάροντας απαλά και λάβετε επιπλέον προφυλάξεις επιλέγοντας να οδηγείτε μόνο όταν είστε ξεκούραστοι και σε εγρήγορση. Παραμείνετε στη λωρίδα σας και δώστε άφθονο χώρο σε άλλα οχήματα, ενώ θα πρέπει επίσης να απενεργοποιήστε το cruise control (σύστημα ελέγχου πορείας) καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ολίσθησης. Εκτός και αν έχουν ρίξει αμμοχάλικο στους δρόμους, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την οδήγηση απευθείας στα ίχνη άλλων οχημάτων κατά την οδήγηση στο χιόνι ή στον πάγο, καθώς το πατημένο χιόνι μπορεί να είναι πιο δύσκολο στο χειρισμό από το φρέσκο χιόνι. 

Αν οδηγείτε σε απομακρυσμένο μέρος, είναι χρήσιμο να έχετε στο αυτοκίνητό σας προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ακινητοποιηθείτε από τις καιρικές συνθήκες, όπως φαγητό, ζεστά ρούχα και ένα φακό.

Λάβετε επιπλέον προφυλάξεις όταν οδηγείτε σε ορεινούς δρόμους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οδηγώντας αυτόματο αυτοκίνητο στο χιόνι

Αν οδηγείτε αυτόματο αυτοκίνητο στο χιόνι, ίσως διαπιστώσετε ότι διαθέτετε ήδη «λειτουργία χιονιού» η οποία σας βοηθά να οδηγείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια, μειώνοντας το ενδεχόμενο σπινιαρίσματος των τροχών. Μερικά αυτόματα αυτοκίνητα ίσως διαθέτουν 2 θέσεις στον λεβιέ ταχυτήτων, οπότε στην περίπτωση αυτή βάλτε το αυτοκίνητο στην 2: χρησιμοποιούνται μόνο οι 2 πρώτες ταχύτητες. Αυτό το γρανάζι διατηρεί χαμηλή ταχύτητα οδήγησης, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση απότομης πλαγιάς, πάγου ή χιονιού. Επιτρέπει επίσης τη χρήση του φρένου κινητήρα. Για οδηγούς που χρησιμοποιούν το λεβιέ ταχυτήτων, χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο γρανάζι για καλύτερο έλεγχο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οδήγηση στο χιόνι και την οδήγηση στον πάγο, διαβάστε τις 7 συμβουλές ασφαλείας μας για χειμερινή οδήγηση.

Ανακαλύψτε τις σειρές ελαστικών όλων των εποχών και του χειμώνα

Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο