microsoftteams image

Καταστροφή στο πλευρό του ελαστικού: τι πρέπει να κάνετε;

Συμβουλές για Ελαστικά Αυτοκινήτου

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το πλευρό του ελαστικού μπορεί να καταστραφεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τι είδους καταστροφή έχει υποστεί; Πότε προκύπτει; Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Πώς μπορεί να αποφευχθεί; Στο άρθρο αυτό, απαντάμε σε αυτές τις ερωτήσεις. 

Τι είδους καταστροφή στο πλευρό του ελαστικού μπορεί να συμβεί;

Υπάρχουν 6 κύριες κατηγορίες καταστροφής στο πλευρό.

1 - Γρατσουνιές και εγκοπές στο πλευρό του ελαστικού

Μπορεί να εμφανιστούν γρατσουνιές στο πλευρό των ελαστικών σας. Εάν είναι πολλά και/ή έντονα, θα πρέπει τα ελαστικά σας να ελεγχθούν από επαγγελματία. 

2 - Σχισμές στο πλευρό του ελαστικού

Μια σχισμή στο πλευρό του ελαστικού μπορεί να έχει περισσότερο ή λιγότερο βάθος.

Η σοβαρότητα της σχισμής θα εξαρτηθεί από αυτό. Ωστόσο, είναι δύσκολο για έναν μη ειδικό να εκτιμήσει το βάθος.

 • Εάν η σχισμή είναι βαθιά, ενδέχεται να έχει καταστρέψει το λινό του σκελετού που βρίσκεται κάτω από τη γόμα και βοηθά στη συγκράτηση της πίεσης. Εάν το λινό του σκελετού είναι κατεστραμμένο, υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής απώλειας πίεσης. Στην περίπτωση αυτή, το ελαστικό δεν επισκευάζεται και χρειάζεται αντικατάσταση.
 • If the cut is not deep, it may not be an immediate danger, but it could escalate and compromise your safety.
   

Σημειώστε ότι αυτός ο τύπος καταστροφής του ελαστικού μπορεί να προκύψει στο εσωτερικό πλευρό (δεν είναι ορατός όταν ελέγχετε το όχημά σας) του ελαστικού καθώς και στο εξωτερικό πλευρό.
Για τους λόγους αυτού, μετά από οδήγηση πάνω σε αιχμηρά στοιχεία (π.χ. αιχμηρές πέτρες), συνιστάται να ελέγχετε τα ελαστικά σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί σχισμές.

3 - Εξογκώματα και φυσαλίδες στο πλευρό του ελαστικού

αυτοκίνητο κείμενο infographic εξόγκωμαφούσκωμα συμβουλές

Όταν το όχημά σας πέσει πάνω σε ένα κράσπεδο, είτε από μπροστά είτε υπό γωνία, ή σε μια λακκούβα, μπορεί να υπάρξει ένα εξόγκωμα στο πλευρό του ελαστικού.

Μοιάζει με μια φυσαλίδα που σχηματίζεται στο πλευρό του ελαστικού.

Είναι ίσως μια από τις πιο ανησυχητικές ενδείξεις, καθώς ενέχει πραγματικό κίνδυνο.

Καταστροφή ελαστικού από λακκούβα

Εάν πέσετε σε λακκούβα μπορεί και αυτό να προκαλέσει εξόγκωμα στο πλευρό του ελαστικού σας. Προσπαθήστε να τις αποφεύγετε όταν τις βλέπετε στο δρόμο!

Εάν χτυπήσετε ένα κράσπεδο ή πέσετε σε λακκούβα, θα πρέπει να ελέγξετε τα ελαστικά σας για να δείτε εάν έχουν καταστραφεί ή όχι.

Γιατί είναι επικίνδυνο ένα εξόγκωμα στο ελαστικό;

Η εμφάνιση μιας φυσαλίδας στο πλευρό του ελαστικού σημαίνει ότι έχει τρυπήσει το λινό του σκελετού πίσω από τη γόμα. ο καουτσούκ. Αυτό σας εκθέτει σε ταχεία απώλεια πίεσης, σε περίπτωση που σκάσει η φυσαλίδα. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό ενώ οδηγείτε γρήγορα, για παράδειγμα στον αυτοκινητόδρομο, η ξαφνική απώλεια αέρα από το ελαστικό σας μπορεί να προκαλέσει απώλεια ελέγχου του οχήματός σας και να έχει ως αποτέλεσμα ένα ατύχημα.

Όπως και με τις σχισμές, μπορεί να προκληθεί εξόγκωμα τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά του ελαστικού. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να μην είναι ορατό όταν περπατάτε γύρω από το όχημά σας για να το ελέγξετε. Ωστόσο, όταν υπάρχει εξόγκωμα σε ένα ελαστικό, συνήθως υπάρχουν μη φυσιολογικοί κραδασμοί. Αυτό αποτελεί ένδειξη την οποία πρέπει να πάρετε στα σοβαρά, καθώς επίσης ότι τα ελαστικά σας πρέπει να ελεγχθούν επειγόντως από επαγγελματία. 

Μπορούν τα σαμαράκια για ανάσχεση ταχύτητας να καταστρέψουν τα ελαστικά και να προκαλέσουν εξόγκωμα;

Όχι. Καθώς είναι σχεδιασμένα με κλίση για να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στις αναρτήσεις, αλλά όχι το ελαστικό.

4 - Ρωγμές στο πλευρό του ελαστικού

Οι ρωγμές στο πλευρό αποτελούν ένδειξη γήρανσης των ελαστικών σας αλλά και της έκθεσης στον ήλιο και σε όζον.

Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι ο καθαρισμός του πλευρού των ελαστικών. Εάν χρησιμοποιείτε χημικά για να γυαλίσετε τα ελαστικά σας, ίσως αφαιρούν τους προστατευτικούς παράγοντες και επομένως εκθέτουν πιο γρήγορα τα ελαστικά σας σε ρωγμές.

Η εμφάνιση ρωγμών στο πλευρό του ελαστικού αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι ότι το ελαστικό πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και πρέπει να προετοιμαστείτε για την αντικατάστασή του. Μπορείτε να συμβουλευθείτε έναν επαγγελματία.

Η εμφάνιση ρωγμών στο πλευρό του ελαστικού αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι ότι το ελαστικό πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και πρέπει να προετοιμαστείτε για την αντικατάστασή του. Μπορείτε να συμβουλευθείτε έναν επαγγελματία.

5 - Μικρή παραμόρφωση στο πλευρό του ελαστικού

Είναι απολύτως φυσιολογικό να παρατηρούνται μικρές παραμορφώσεις στα ελαστικά Radial (η πλειονότητα των ελαστικών), ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει την απόδοσή τους. Το πλευρό των ελαστικών σας αποτελείται από πολλά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των λινών (ύφασμα ή μέταλλο).

Θα παρατηρήσετε συχνά ελαφριά παραμόρφωση στα σημεία που επικαλύπτονται τα λινά.

6 - Τρύπημα στο πλευρό του ελαστικού

Όταν το πέλμα του ελαστικού (το τμήμα που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του εδάφους) τρυπιέται (για παράδειγμα από ένα καρφί), υπάρχει δυνατότητα επισκευής.

Γίνεται πλήρωση της τρύπας μόλις συναρμολογηθεί ξανά το ελαστικό, μπορεί να οδηγηθεί ξανά προσφέροντας την ίδια απόδοση.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά για το πλευρό του ελαστικού. Εάν το πλευρό τρυπηθεί ή κοπεί, είναι αδύνατο να επισκευαστεί το ελαστικό και να ανακτηθούν οι ιδιότητες παραμόρφωσής του, οι οποίες είναι απαραίτητες για να προσφέρει βέλτιστη απόδοση. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή το ελαστικό πρέπει να αντικατασταθεί.

map search desktop

Βρείτε μεταπωλητές ελαστικών κοντά σας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Αναζήτηση με
Διεύθυνση, Πόλη ή Τ.Κ.
Αυτοκίνητο
 • Αυτοκίνητο
 • Μοτοσυκλέτα
Εντοπισμός της τοποθεσίας μου
Αναζήτηση

Πώς να αποτρέψετε καταστροφή στο πλευρό του ελαστικού

 • Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας είναι φουσκωμένα στη συνιστώμενη πίεση (μπορείτε συνήθως να βρείτε τις πληροφορίες στο εγχειρίδιο του οχήματός σας ή σε ένα αυτοκόλλητο στην πόρτα του οδηγού)
 • Αποφεύγετε προσκρούσεις σε κράσπεδα
 • Αποφεύγετε να πέφτετε οδηγώντας σε λακκούβες
 • Επιθεωρείτε τακτικά τα ελαστικά σας για ρωγμές, σχισμές, σκισίματα ή εξογκώματα
 • Αποφεύγετε να καθαρίζετε το πλευρό των ελαστικών σας με προϊόντα καθαρισμού, ειδικά όσα περιέχουν σιλικόνη.
Το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε δεν υποστηρίζεται
Ο ιστότοπος δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες λειτουργίες ενδέχεται να μην εμφανίζονται κανονικά. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια περίεργη συμπεριφορά κατά την περιήγησή σας. Χρησιμοποιήστε ή ενημερώστε/εγκαταστήστε ένα από τα ακόλουθα προγράμματα περιήγησης για να βλέπετε σωστά όλο το περιεχόμενο