ΕΛΑΣΤΙΚΑΕΛΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΟΧΗΜΑΤΟΣΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΟΙΕΜΠΟΡΟΙ

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Η καλλιέργεια των καουτσουκόδεντρων προσφέρει ζωή σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο

Michelin 18 Μαϊ 2010

Περιβάλλον

Ήδη οι πόροι ζωής των καλλιεργητών αυτών απειλούνται από την αποψίλωση των δασών. Οι κατασκευαστές ελαστικών καταναλώνουν σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού καουτσούκ, έτσι είναι υπόθεση εταιρειών όπως η MICHELIN, να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν αυτούς τους φυσικούς πόρους και να διασφαλίσουν την αειφορία της καλλιέργειας του καουτσουκόδεντρου (Εβέας). Για κάποιες δεκαετίες, η MICHELIN καλλιεργούσε 21.000 εκτάρια φυτειών εβέας στη Βραζιλία και στη Νιγηρία, που κάλυπταν το 12% των ετήσιων αναγκών της MICHELIN σε φυσικό καουτσούκ παγκοσμίως. Για να προστατεύσει την μακροπρόθεσμη ευρωστία της καλλιέργειας της εβέας στη Βραζιλία, για παράδειγμα, η MICHELIN επένδυσε σ' ένα βιώσιμο γεωργικό πρόγραμμα, ώστε να δημιουργήσει στρατηγικά αποτελέσματα από απόψεως κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής. Αυτές οι τοπικές αγροτικές εγκαταστάσεις επίσης, έχουν τις δικές τους ανεξάρτητες επιδόσεις και ανπτύσσουν και άλλα είδη καλλιεργειών ανάμεσα στις σειρές των εβέα, όπως τα κακαόδεντρα και οι μπανανιές.

Προστατεύοντας την βιοποικιλότητα των τροπικών δασών

Η MICHELIN επίσης δημιούργησε "οικολογικούς διαδρόμους" που συνδέουν τα τρία είδη των Ατλαντικών δασών, ώστε να δημιουργείται συνέχεια από την ακτή του ωκεανού μέχρι τις περιοχές της ενδοχώρας, με κάλυψη περίπου 3,000 εκταρίων. Αυτό το τροπικό δάσος, το οποίο αρχικά εκτεινόταν κατά μήκος ολόκληρης της ακτογραμμής της Βραζιλίας, τώρα αντιστοιχεί στο 10% περίπου του αρχικού μεγέθους του: κάτι που το καθιστά ένα από τα πλέον απειλούμενα τροπικά δάση στον κόσμο.

Δουλεύοντας σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς

Η MICHELIN συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κυβερνήσεις και με τις ομάδες βιοποικιλότητας, ώστε να αναπτυχθούν αυτοί οι διάδρομοι.  Επιπροσθέτως, η MICHELIN ανέπτυξε της οικογενειακές φυτείες καουτσουκόδεντρων, παρέχοντας μικρές φάρμες που γειτονεύουν μεταξύ τους σε 1.000 οικογένειες, όπου καλλιεργούνται ανθεκτικές ποικιλίες εβέας που παράγονται από το ερευνητικό πρόγραμμα αναπαραγωγής που κατευθύνεται από τη MICHELIN και το CIRAD (Centre International pour la Recherche Agronomique et le Développement - Διεθνές Κέντρο για την Γεωπονική Έρευνα και την Ανάπτυξη). Με τιμές που αναπροσαρμόζονται προς τα άνω, καθώς και με άλλες διευκολύνσεις, η τοπική κοινότητα διαπιστώνει ότι έχει νόημα να είναι κάποιος παραγωγός, παρέχοντας μια εγγυημένη πηγή ανεφοδιασμού.

Ένα καινούργιο χωριό

Η MICHELIN αποφάσισε επίσης να κάνει δωρεά 18 εκταρίων γης για την οικοδόμηση ενός καινούργιου χωριού, το οποίο ονομάζεται Nova Igrapiuna, κυρίως για τους εργάτες που χαράζουν τα δέντρα και τις οικογένειές τους. Το χωριό είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες υποδομές υδροδότησης και περιλαμβάνει ανοικτούς χώρους πρασίνου, υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και σχολεία.

Πρόγραμμα αναδάσωσης

Μετά από μια μελέτη της περιοχής και της χλωρίδας της, ξεκίνησε επίσης ένα πρόγραμμα αναδάσωσης. Σε περισσότερα από 2,700 εκτάρια της Bahia μας, στη Βραζιλία, οι φυτείες καουτσουκόδεντρων παρέμειναν εντελώς ακαλλιέργητες ώστε να βοηθηθεί η προστασία του αρχέγονου δάσους, της χλωρίδας και της πανίδας. Έτσι, σύμφωνα με το σχέδιο, μεταφέρθηκαν ζώα και ενθαρρύνθηκε οι οικο-τουρισμός στις περιοχές γύρο από τον καταρράκτη, ώστε να προστατευθεί καλύτερα το περιβάλλον.

Αφυπνίζοντας την οικολογική συνείδηση

Σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το οικοσύστημα, η MICHELIN συμβάλλει στην προσπάθεια αφύπνισης της οικολογικής συνείδησης μαζί με την τοπική κοινότητα, σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις (CETREL, BioBrasil και Tropical Nature Foundations). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι' αυτό το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εδώ. http://www.michelin-hevea.com

Βιολογική και γεωργική έρευνα

Στις περιοχές όπου αναπτύσσονται οι φυτείες εβέας, η MICHELIN, επίσης, διεξάγει βιολογική και γεωργική έρευνα, με τους ακόλουθους στόχους κατά νουν:

  • Να αναπτύξει τεχνικές για την εκμετάλλευση των δέντρων της εβέας έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής
  • Να αυξηθούν οι αποδόσεις της καλλιέργειας
  • Να αναβαθμιστεί η ποιότητα του φυσικού καουτσούκ
  • Να καταπολεμηθούν οι ασθένειες των δέντρων της εβέας

Καταπολεμώντας τις ασθένειες των καουτσουκόδεντρων

Η MICHELIN συνεργάστηκε στενά με μια ευρεία γκάμα πανεπιστημίων, επιστημονικών σωμάτων και ερευνητικών οργανισμώνγια την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση μιας Νοτιοαμερικάνικης ασθένειας που προκαλείται από το microcyclus ulei, έναν μύκητα που προσβάλλει τα φύλλα της Βραζιλιάνικης Εβέας και θα μπορούσε να έχει σοβαρές πιθανότητες να θέσει σε κίνδυνο τις Ασιατικές και τις Αφρικανικές φυτίες. Οι καρποί της έρευνας αυτής κατέστησαν επίσης δυνατόν να συλλεγούν και να αναπαραχθούν εκείνες οι ποικιλίες εβές που είναι ανθεκτικότερες στις προσβολές από παράσιτα. Για μερικά χρόνια, παρείχαμε δωρεάν νέα, ανθεκτικά στους μύκητες καουτσουκόδεντρα προς τους γείτονες μικρούς καλλιεργητές στη Βραζιλία. ΜΟΝΟ το 2006 προσφέραμε δωρεάν 200,000 δέντρα.

Διαφύλαξη των Φυσικών Πόρων

Στη Νιγηρία, οι τέσσερις φυτείες MICHELIN συμμετέχουν επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα 500 εκτάρια τροπικού δάσους στην φυτεία του Ποταμού Osse στα όρια του Εθνικού Πάρκου Okumu (που προστατεύεται από το 1999) θεωρούνται σήμερα ως το τελευταίο τροπικό δάσος που σώζεται στη δυτική πλευρά της χώρας. Χάρη στη φυτεία αυτήν, η MICHELIN βραβεύτηκε το 2002 από τον οργανισμό Nigerian Conservation Foundation (NCF) ως η πιο φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία στη Νιγηρία.

Ανακυκλώνοντας τα φθαρμένα ελαστικά

Σήμερα, όλο και λιγότερα ελαστικά καταλήγουν στις χωματερές ή στους κάδους, καθώς έχουν αναπτυχθεί νέες δυνατότητες ανακύκλωσης και περισσότερη άνθρωποι επαγρυπνούν σχετικά με τα οικολογικά ζητήματα. Η MICHELIN συμμετέχει ένθερμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και συμβάλλει ενεργά στο κοινό κίνημα της βιομηχανίας ελαστικών, ώστε να ενθαρρύνει την ανακύκλωση των ελαστικών που έχουν φτάσεισ το τέλος της ζωής τους. Στην Ευρώπη, η εναπόθεση ολόκληρων ελαστικών στις χωματερές είναι παράνομη από το 2003 και η εναπόθεση τεμαχισμένων ελαστικών έχει χαρακτηριστεί παράνομη από το 2006.

Recycling

ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Για σύσταση εισάγετε τα στοιχεία αυτοκινητου ή τη διάσταση ελαστικών και προσδιορίστε τις ανάγκες σας

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη άρθρα που επισκεφτήκατε πρόσφατα

  • ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ
  • 4x4 / SUV
  • VAN / ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ
Loader